U trendu

Izabran novi član na burnoj sednici RIK-a

Republička izborna komisija imenovala je danas Borislava Mitrovića za člana te komisije ispred Grupe gradjana „Za zdravu Srbiju – Milan Stamatović“, umesto dosadašnjeg člana Slobodana Popovca, koji će ubuduće biti zamenik, na sednici koja je protekla u atmosferi burne rasprave i medjusobnih optužbi. 

Novoizabrani član, koji je do sada bio zamenik člana RIK-a, optužio je Popovca da u RIK-u nije radio u interesu predsedničkog kandidata Stamatovića, već u interesu kandidata vlasti Aleksandra Vučića. 

Popovac je rekao da je iznenadjen zahtevom za njegovu smenu kao i to da je Stamatović taj koji je odstupio od svog programa i da on u RIK-u samo štiti Ustav i zakone.

Njegova smena pokrenuta je zato što je najavio da će na sednici RIK-a glasati za konačne rezultate po kojima je Aleksandar Vučić izabrani predsednik Srbije. 

On je rekao da smatra da su izbori bili demokratski, fer i pošteni i da ga smenjuju da bi ga onemogućili da glasa protiv rezultata „slobodnih izbora“. 

Popovac je dodao da je na njega, kao člana RIK-a, bio vršen pritisak i za to optužio članove RIK-a iz Pokreta „Dosta je bilo“.

Takodje je ocenio da su dogovori i koalicije koje opozicija pravi zapravo dogovori za rušenje Vučića i države. 

„Oni žele da ono što nisu uspeli kod gradjana sada pokušaju da dobiju na RIK-u. Njihovi programi su različiti, dijametralno suprotni, i ne treba da postoje sporazumi i dogovori kada su u pitanju izbori za predsednika Srbije. Ovo je koalicija za rušenje države i Vučića“, rekao je on.

Navode o pritiscima odbacio je član RIK-a iz „Dosta je bilo“ Ivan Ninić, koji je rekao da je Popovca samo dva ili tri puta pitao zašto je na sednici glasao protiv politike Milana Stamatovića i njegovog programa. 

„To je kompletna moja komunikacija sa Popovcem i nijednu drugu reč van ove sale nismo razmenili“, rekao je Ninić i dodao da je činjenica da od glasa Popovca zavise odluke RIK-a.

Tokom sednice RIK-a, medjusobne optužbe su se čule izmedju Popovca i Mitrovića zbog toga što pravo glasa ima član a ne zamenik, ukoliko su obojica prisutni. Oni su se raspravljali o tome ko ima telefonski broj Stamatovića i ko radi u njegovom interesu, a Mitrović je u jednom momentu odneo mobilni telefon predsedniku RIK-a, kako bi dokazao da je u kontaktu sa Stamatovićem. 

Mitrović je poručio Popovcu da je, ukoliko je hteo da bude u drugom izbornom štabu, trebalo da to otvoreno kaže.

On je najavio da će podneti i krivičnu prijavu protiv Popovca jer je izneverio poverenje i uvredio i njega i Stamatovića.

Član Socijalističke partije Srbije Miljkan Karličić rekao je da je čak i postavljanje pitanja zbog čega neko glasa tako kako glasa jedna vrsta pritiska, dok je predstavnica Srpske napredne stranke Sonja Podunavac rekla da su članovi RIK-a bili svedoci da se pojedinim članovima preti zato što neko priznaje rezultate izbore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.