U trendu

Izlasavanjem zaključka o Izveštaju Evropske komisije završeno jesenje zasedanje Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas zaključke o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2020. godinu i time završili redovno jesenje zasedanje.

U predlogu zaključka koji je predsedniku parlamenta podnelo 15 poslanika, Skupština Srbije konstatovala je preporuke Evropske komisije i „pozdravila napore Vlade Srbije preduzete u cilju ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU“.

Navedeno je i da će parlament „ostati aktivno uključen u drugu fazu medjustranačkog dijaloga“, uz posredovanje Evropske unije, radi postizanje medjupartijskog i društvenog konsenzusa o pristupanju EU.

Skupština Srbije usvojila je i dopune Zakona o javnim medijskim servisima, potvrdila Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji sa Francuskom i Ugovor o otklanjanju dvostrukog oporezivanja sa Japanom.

Novim propisom se predvidja da se javni medijski servisi do 31. decembra 2021. godine, pored postojeće takse, potencijalno finansiraju i iz državnog budžeta.

„Imajući u vidu da RTS ubira taksu na čitavoj teritoriji Srbije, utvrdili smo da će dodatni prihod, uvećanje takse za RTS, biti sasvim dovoljan za obavljanje osnovne delatnosti“, kazala je tokom rasprave ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Ona je dodala da se u budžetu planirana dodatna sredstva od 900 miliona dinara za RTV.

Finansiranje javnih servisa Vlada Srbije urediće naknadno posebnim aktom.

Usvojen je Predlog zakona o potvrdivanju Ugovora o zajmu za izgradnja autoputa E-80 Niš-Merdare, za deonicu Niš-Pločnik, prvu fazu takozvanog „Autoputa mira“.

Predloženo je da se zajam od 85 miliona evra uzme Evropske banke za obnovu i razvoj, a za projekat je Srbija ranije ugovorila zajam od Evropske investicione banke u iznosu od 100 miliona evra i donaciju Evropske unije od 40,60 miliona evra.

Rok za završetak radova na izgradnji saobraćajnice je kraj 2026. godine.

Na kraju sednice predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je da je u jesenjem zasedanju održano 11 sednica, bilo je 26 radnih dana od kako je konstituisan parlament, razmatrano je 98 tačaka dnevnog reda, usvojeno je 105 akata, a od 50 usvojenih zakona samo tri su usvojena po hitnom postupku dakle oko šest odsto.

„Ispunili smo sve što nam je bio cilj, doneli smo Kodeks ponašanja, razmatrali zveštaje nezavisnih tela, a prvi put i izveštaj EK“ rekao je Dačić i najavio da će Skupština nastaviti rad odmah posle praznika, na vanrednim sednicama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.