U trendu

Izmena strateških dokumenata sledeći korak Srbije

Šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije za pregovore sa Evropskom unijom Tanja Miščević izjavila je danas da nova Globalna strategija EU prepoznaje proširenje kao važan segment funkcionisanja Unije i da će Srbija sada raditi na izmenama svojih strateških dokumenata.

„Strategija se zasniva na evropskim vrednostima i prepoznaje male i srednje države i proširenje kao važan segment funkcionisanja EU“, izjavila je Miščević u pauzi konferencije „Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i Zapadni Balkan“.

Tanja Miščević je rekla da je specijalna savetnica za Strategiju visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Natali Toči na konferenciji insistirala na vrlo snažnom, kredibilnom uslovljavanju zemlje kandidata kao elementa razvoja odnosa.

„To za nas znači nekakvu obavezu, posebno u oblasti spoljne i bezbednosne politike“, rekla je Miščević.

Imajući u vidu da su u Strategiji definisani neki novi izazovi i pretnje, pre svega hibridni izazovi i povezanost spoljne i unutrašnje bezbednosti, Miščević je rekla da je sledeći korak Srbije da razmotri izmene svojih strateških dokumenata, Strategije odbrane i Strategije nacionalne bezbednosti.

„Mi smo čekali da pogledamo strategiju kako bismo seli i razgovarali o izmenama strateških dokumenata Srbije“, rekla je Miščević i dodala da je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je takodje učestvovao na konferenciji, jasno rekao da je to sledeći korak.

To će, takodje, dodala je Mišević, biti deo pregovaračke pozicije za poglavlje 31.

„Kada, a nadamo se da na to nećemo dugo čekati, bude usvojen izveštaj sa skrininga za ovo poglavlje i predstavljen nama, onda nam sledi posao pripreme pregovaračke pozicije“, dodala je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.