U trendu

Jasna poruka da SAD ne žele Haradinaja na svom tlu

Kosovski advokat i politički analitičar Azem Vlasi kaže da su Sjedinjene Američke Države, odlukom o neizdavanju vize kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, uputile jasnu poruku da ne žele da ga vide na svojoj teritoriji.

Vlasi je za prištinski portal gazetaexpreš.com rekao da su SAD time ukazale da je Haradinaj uznemirio Vašington svojim stavovima o dva pitanja – o Specijalnom sudu za ratne zločine bivše OVK i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

„To je odraz stava SAD o ova dva glavna pitanja. Prvo, o igri oko ukidanja Specijalnog suda u koju je premijer umešan i o pitanju demarkacije s Crnom Gorom u vezi s kojim nema pomaka“, rekao je ovaj bivši visoki funkcioner Kosova.

On ocenjuje da se šteta koju je politička klasa ovim nanela ne može lako nadoknaditi.

„Neke štete koje se načine u politici ne mogu se u potpunosti otkloniti, a sa stranim partnerima se ne smete tako poigravati – da se čas slažete, čas ne slažete“, zaključuje Vlasi.

Kosovska vlada ponovo je u ponedeljak uveče odbacila navode medija da je Ramušu Haradinaju odbijena američka viza, ali je njegov šef kabineta priznao da su „kasno aplicirali za vizu“.

„Mi smo krivi, kasno smo aplicirali za vizu. Da je poziv bio višeg nivoa, dobili bi vizu isti dan. Ali premijer nije imao takav poziv“, rekao je šef kabineta Haradinaja, Avni Arifi za „Gazeta ekspres“, ponovivši da je viza za Haradinaja još uvek u proceduri, prenosi RTK2.

Prethodno je portparol Nacionalne garde u Ajovi pukovnik Greg Hepgud rekao za Radio Slobodna Evropa da je Haradinaj otkazao posetu toj saveznoj američkoj državi, jer mu nije izdata viza za SAD.

Kako navodi RSE, Haradinaj je trebalo 11. januara da prisustvuje događaju u organizaciji komandanta Nacionalne garde u Ajovi Timotija I.Ora.

Prethodno se u prištinskim medijima pojavila informacija da je kosovskom premijeru uskraćena viza i da neće moći da otputuje na Molitveni doručak u Vašington, koji se svakog prvog četvrtka u februaru održava u tom gradu.

Kako je prištinska Koha prenela, pozivajući se na KTV, razlog zbog kojeg kosovski premijer ni nakon dve nedelje od podnošenja zahteva nije dobio vizu SAD je to što američki Stejt department nije spreman za susret sa njim.

Odbijanje američkih zvaničnika da se sastanu sa Haradinajem je, kako se navodi, posledica njegovog odbijanja da parlament ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i inicijativa za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.