U trendu

Jedna tačka sporazuma Beograda i Prištine nova jabuka razdora Amerike i EU

U okviru sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, koji je potpisan u Vašingtonu, dogovoreno je da Srbija premesti ambasadu u Jerusalim. Upravo ta tačka sporazuma pokrenula je lavinu reakcija i postala nova jabuka razdora SAD i EU.

Prema dokumentu koji je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Srbija će postati prva evropska zemlja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalimu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i američki senator Ted Kruz među prvima su pozdravili tu odluku.

Na jednoj strani SAD i Izrael, na drugoj EU i Palestina

Netanjahu je zahvalio Vučiću na odluci da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela i prebaci ambasadu Srbije u taj grad.

On je dodao da se nastavljaju napori da se i ostale evropske zemlje ubede da to učine.

Izraelski premijer je zahvalioi američkom predsedniku Donaldu Trampu na doprinosu tom dostignuću.

Senator Kruz je na Tviteru napisao da pozdravlja najavu otvaranja srpske ambasade u Jerusalimu.

„Ovaj korak produbljuje veze i unapred se radujem novim sličnim potezima“, naveo je on.

​S druge strane, iz Evropske unije i Palestine stigle su potpuno drugačije poruke.

Portparol EU Peter Stano rekao je da za Brisel pitanje premeštanja ambasada u Jerusalim predstavlja bilateralnu najavu Srbije prema Izraelu, podsećajući da je stav EU poznat i da se nije promenio.

„Nijedna članica EU nema ambasadu u Jerusalimu, kao ni predstavništvo Unije. To je u saglasnosti sa rezolucijom 478 Saveta bezbednosti UN“, objasnio je Stano.
Podsetio je i na zaključke Samita EU od decembra da je stav Brisela jasan i da rešenje o Jerusalimu kao glavnom gradu moraju da pronađu Izrael i Palestina.

„Srbija, koja već pregovara o pristupanju EU, mora progresivno da usaglašava svoju politiku prema trećim zemljama sa odlukama EU. Svi diplomatski koraci koji nisu u skladu s tim su razlog za zabrinutost“, naglasio je Stano.

Burna reakcija

Iz Palestine je došla još burnija reakcija u vidu upozorenja da će Palestinska uprava prekinuti diplomatske odnose sa svakom zemljom koja premesti ambasadu u Jerusalim.

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat, koji je bio glavni mirovni pregovarač sa Izraelom, to je objavio na Tviteru.

„Apelujemo na sve države da poštuju međunarodno pravo, uključujući rezolucije Saveta bezbednosti UN 478 i 2334. Kršenje međunarodnog prava je znak slabosti, ne snage“, napisao je on.

Uprkos različitim signalima država, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će uputiti zahtev Predsedništvu da ambasada BiH bude premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim, jer je to interes SAD.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.