Jeremić i Djilas sa evropskim zvaničnicima u Briselu: Režim je izgubio legitimitet

Osnivači Saveza za Srbiju Dragan Djilas i Vuk Jeremić sastali su se danas u Briselu sa predstavnicima Evropske komisije, sa kojima su razgovarali o političkim previranjima u Srbiji i zahtevima gradjana koji svake nedelje u sve većem broju protestuju širom zemlje.

U razgovoru sa evropskim zvaničnicima Djilas je naveo da je „opozicija postigla saglasnost da više ne učestvuje u radu institucija u kojima je suspendovana demokratija“ i dodao da normalnost može biti uspostavljena jedino kroz održavanje potpuno fer i poštenih izbora na svim nivoima.

Kako se navodi u saopštenju SzS, Djilas i Jeremić su poručili predsedavajućem Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Eduardu Kukanu, da legitimnih izbora neće biti dok se ne uspostave uslovi kao i u drugim evropskim zemljama.

„Srbija više nije slobodna zemlja, a režim Aleksandra Vučića je otvorenim kršenjem Ustava i zakona, kao i do sada nezabeleženom zloupotrebom državnih institucija, izgubio demokratski legitimitet“, ocenio je Jeremić koji je predsednik Narodne stranke.

Oni su zatražili od evropskih zvaničnika uspostavljanje struktuiranog dijaloga sa predstavnicima gradjanskih protesta, u cilju sticanja punog uvida u političke i socijalne prilike u zemlji.

U Evropskom parlamentu su potvrdili da će razgovori sa opozicijom biti nastavljeni tokom posete Beogradu predsedavajućeg Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvida Mekalistera krajem meseca.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike