Jeremić: Vučićeva odbrana vuče očajničke poteze, ali neće izbeći pravdu

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je zbog „skandaloznog pristupa“ odbrane predsednika Srbije Aleksandra Vučića na neodredjeno vreme odloženo sudjenje po tužbi koju je podneo zbog Vučićeve izjave da je „Jeremić šef medjunarodne bande lopova“.

„Očigledno je da tužena strana nema nikakav argument i da u očaju pokušava da izbegne jedinu moguću presudu, a to je da je Vučić brutalno lagao kada je rekao da sam šef medjunarodne bande lopova“, rekao je Jeremić novinarima ispred Palate pravde.

Sudija Višeg suda u Beogradu Biljana Cvetković odložila je sudjenje na neodredjeno vreme, odnosno dok ne donese odluku o zahtevu Vučićevog advokata Dragana Palibrka da se utvrdi da li je u SAD pravosnažno okončan postupak protiv Patrika Hoa, u kojem Jeremić bio svedok.

„Ceo svet zna da je taj postupak u Americi pravosnažno okončan 2019. godine i da je prvooptuženi odavno na slobodi, a Vučićev advokat je rekao da nije obavešten o tome i da ne zna da li ću ja možda biti okrivljen u tom procesu. To je gest očaja Vučićeve odbrane“, rekao je Jeremić.

„Važnije od toga je da je tužena strana eksplicitno zatražila da Vučić ne bude saslušan na sudu. Vučić se izjasnio da ne želi da se sa mnom suoči u sudnici, pozivajući se na zauzetost i državničke poslove. Posle dve i po godine, sada konačno znamo da Vučić ne želi da se sa mnom suoči u sudnici, i da nije spreman da objasni zbog čega me je nazvao šefom medjunarodne bande lopova“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da ostaje da se vidi kako će sudija odlučiti o tom Vučićevom zahtevu pošto odluči o nastavku sudjenja.

„Prošlo je dve i po godine od kada me je Vučić javno nazvao šefom medjunarodne bande lopova. Ja to nisam i zato sam ga tužio u parničnom postupku koji ni dve i po godine kasnije nije ušao u operativnu fazu, jer smo i dalje u pripremnim ročištima“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da bi u protekle dve i po godine „već odgovarao u Srbiji ili u svetu“ da ima bilo kakve veze sa bilo kakvim nezakonitim radnjama.

„Ja od ovog procesa neću odustati i biću uporan koliko god bude potrebno, bez obzira da li će proces završiti, ovde, u Strazburu ili na nekom trećem mestu. To ne radim samo zbog sebe i svoje časti koja je ozbiljno narušena ovim Vučićevim postupkom, već iz principa, zato da bismo pokazali da pravda na kraju mora biti dostupna, kao i zbog građana Srbije“, rekao je Jeremić.

„Ako se ovo dogadja nekome ko je javna ličnost i ko je nekada obavljao najviše medjunarodne funkcije ispred Srbije, šta je onda ostalo običnim gradjanima koji traže pravdu u Palati pravde“, dodao je Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.