U trendu

Joksimović: Raduje politička volja da se otvori put dijalogu Srbije i Hrvatske

Sastanak predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i mandatara za sastav Vlade Srbije Aleksandra Vučića uliva nadu da će sporna pitanja biti rešavana razgovorima, a ne medjunarodnom arbitražom, ocenila je danas predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Joksimović je za RTS rekla da je susret Vučića i Kolinde Kitarović prvi pozitivan znak u relaksaciji odnosa dve zemlje radikalizovanih u izbornoj kampanji u Hrvatskoj u kojoj su Srbi bili presudna tema.

„Posle ozbiljne nestabilnosti u Hrvatskoj i pada vlade ovo je dobar trenutak za razgovore, da dodje do relaksacije odnosa i da se okrenemo rešavanju otvorenih pitanja“, rekla je Joksimović i dodala da „zaista raduje ideja da će politička volja otvoriti put dijalogu“.

Prema njenim rečima ta inicijativa i susret daju nadu da će sledeća predizborna kampanja biti obojena drugim tonovima i da će kroz bilateralne razgovore biti rešavane sporne teme.

„Verujem da je javnost doboro pripremljena, da su ključni politički akteri dali pozitivne ocene, verujem da će politička tenzija u Hrvatskoj opasti i da će iz predizborne kampanje Srbi kao tema izostati“, navela je ona.

Joksimović je ocenila da je predstojeći važan susret Vučića i Kitarović prvi pozitivan znak u odnosima dve zemlje, posle činjenice da je tema Srbije i Srba bila presudna u nedavnim izborima u Hrvatskoj.

„Sutra će biti iskazana dobra politička volja obe strane da se krene u direko rešavanje otvorenih problema“, rekla je Joksimović i podsetila da je u najavi susreta rečeno da će se medjunaronda arbitraža uključiti u rešavanje spornih pitanja tek ako ne dodje do rešenja na ovaj način.

Upitana da li će susret doprineti da više ne bude situacija u kojoj bi Hrvatska mogla da blokira put Srbije ka EU, kao u slučaju poglavlja 23, Joksimović je rekla da veruje da se to više neće dogadjati.

„Mislim da je Hrvatska pretrpela ozbiljne kritike zbog poglavlja 23 i pokušaja revizije istorije. U tom kontekstu čini se da je odredjena vrsta diplomatskih pritiska uticala da ovakva retorika splasne i da se pokaže volja da se dijalgom rešvaju sva sprona pitanja“, rekla je Joksimović.

Jokismović je dodala da se problemi neće rešiti samo sutrašnjim susretom dva zvaničnika, ali da on otvara mogućnost i nadu da je do rešenja moguće doći dijalogom.

Kitarović i Vučić trebalo bi sutra u Subotici da potpišu Deklaraciju o unapredjenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske, a neka od njih se tiču sukcesije, granice na Dunavu, nestalih, položaja Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, a planirano je da posete i Vukovar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar