U trendu

Kancelarija: Kosovska policija odbila da pruži zaštitu raseljenim Srbima tokom hodočašća

 Grupa raseljenih Srba sa teritorije opštine Suva Reka neće moći sutra da prisustvuje obeležavanju slave manastira Svete Trojice u selu Mušutište jer im Kosovska policija, i pored uredno podnete molbe, nije obezbedila zaštitu, saopštila je vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Navodi se da su predstavnici Privremenog organa i orgnizatori puta 8. juna obavestili pripadnike Kosovske policije da grupa raseljenih vernika želi da u nedelju u Mušutištu obeleži hramovnu slavu i prisustvuje sečenju slavskog kolača na ostacima manastira Svete Trojice.

„Medjutim, stigao je negativni zahtev na njihovu molbu da im policija pruži bezbednosnu podršku bez koje je nemoguća realizacija puta u ovoj čisto albanskoj sredini i oni su tako onemogućeni da posete svoju postojbinu i prisustvuju slavi, što su godinama unazad činili“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da su prištinske vlasti time „još jednom pokazale da Srbi nisu dobrodošli na prostor Kosova i Metohije ni slavu da obeleže i grobove da posete, a kamo li da im se garantuje bezbedan povratak u etnički očišćenim sredinama“.

„Kome smetaju vernici i hodočasnici i za koga oni predstavljaju opasnost? Reč je o još jednom teroru i iživljavanju Aljbina Kurtija preko njegovih poluga vlasti u Prištini koji ne želi da na Kosovu i Metohiji bude niti jednog Srbina“, naveli su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija: U Velikoj Hoči opljačkane dve prodavnice u vlasništvu Srba

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da su noćas u Velikoj Hoči opljačkane dve prodavnice u vlasništvu Srba što je kako se navodi, još jedan ekonomski udar na Srbe iz tog dela Metohije.
U saopštenju se navodi da su iz lokala ukradene kase s novcem i „gotovo sva vrednija roba“ kao i da je policija izvršila uvidjaj.

„Reč je nesumnjivo o još jednom ekonomskom udaru na Srbe koji žive u ovoj enklavi u Metohiji i koji se u veoma teškim uslovima trude da prežive, jer su im ove prodavnice bile značajan izvor prihoda. Zbog toga im je na ovaj način ugrožena i egzistencija“, naveli su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Zatražili su da odgovorni budu „adekvatno sankcionisani“ navodeći da samo tako slična dela mogu biti sprečena u budućnosti.

„Srbi i njihova imovina na Kosovu i Metohiji učestalo su mete kriminalaca i ekstremista u pokrajini upravo jer ne postoji politička volja u Prištini da se takvom delovanju stane na put, već se naprotiv takve akcije podstiču neodgovornim i zapaljivim izjavama albanskih političara“, piše u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.