U trendu

Keljmendi: Srbija nije tražila da se na Kosovu glasa na referendumu

Srbima na Kosovu biće omogućeno da putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije na Kosovu glasaju na referendumu koji organizuje Srbija o ustavnim promenama u pravosudju, potvrdila je za Glas Amerike portparolka Vlade Kosova Rozafa Keljmendi.

Keljmendi, koja je i politička savetnice premijera Kosova, navela je u pisanoj izjavi za Glas Amerike da Vlada Kosova od Srbije nije dobila zahtev u vezi sa održavanjem referenduma, prenosi portal Kosovo-online.

„Naš principijelni i velikodušni stav je sledeći: Srbi s dvojnim državljanstvom mogu glasati poštom ili u Kancelariji za vezu Srbije na Kosovu. Gradjanima Srbije nismo odbijali pravo da učestvuju na izborima u Srbiji. Ipak, mora se napraviti razlika izmedju referenduma o isključivo unutrašnjem pitanju jedne zemlje i izbora. U ovom slučaju, Srbija organizuje referendum o sistemu državnog uredjenja Srbije, odnosno o sistemu pravosudja, kao tendencija Vučića (Aleksndar) da Srbija izgleda kao demokratska i moderna država. Kako se veze izmedju ilegalnih struktura i kriminalnih grupa sve više pojavljuju i jačaju, posebno na severu, radimo na integraciji kosovskih Srba u institucije Republike Kosova. Imamo dobru upravu koja ne diskriminiše i koja integriše“, navela je Keljmendi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.