U trendu

Kfor: Izbori u opštinama na severu Kosova mirni i regularni

Međunarodne mirovne snage Kfor ocenile su danas da su izbori za gradonačelnike opština na severu Kosova bili mirni i regularni.

„Sve vreme, Kfor je bio u bliskom kontaktu sa svim zainteresovanim stranama, pratio je situaciju na terenu i nastavio da sprovodi svoj mandat UN na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999, da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu“, navedeno je u reagovanju.

Komandant Kfora, kako je saopšteno ostaje u bliskom kontaktu sa svim relevantnim akterima, uključujući EU, UN, OEBS i predstavnike institucija Kosova i Vojske Srbije.

„Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je od suštinskog značaja za održivu bezbednost na celom Kosovu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana“, navedeno je u saopštenju.

Da bi se to postiglo neophodno je da obe strane izbegnu eskalaciju akcija i da počnu da sprovode svoje obaveze u dijalogu uz posredovanje EU, u potpunosti i što je pre moguće, kako bi se nadovezale na važna dostignuća koja su već napravljena, dodao je Kfor.

„Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat u UN i obezbeđuje neophodan bezbednosni okvir da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar