Klark: Doći će vreme kada će Kosovu trebati vlastita vojska

Komandant NATO snaga u Evropi u vreme agresije te Alijanse na Srbiju, Vesli Klark, izjavio je da nije pravi trenutak za formiranje kosovske vojske i da takav korak treba preduzeti tek nakon potpune normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„Doći će vreme kada će Kosovu trebati vlastita vojska, ali ovaj put bi trebalo da dođe samo nakon što se sve sa Srbijom normalizuje. A do tada, NATO bi trebalo da ostane na KiM sa Kforom i da Kosovu omogući potpuni ekonomski razvoj, ulaganje u ekonomske resurse i infrastrukturu, energiju, puteve i drugo što će učiniti Kosovo još atraktivnijim za strane investicije“, rekao je Klark u intervju za Glas Amerike.

Klark ovih dana boravi u Prištini, a sinoć je učestvovao na skupu pod nazivom „Podrška budućoj priči o uspehu“, u organizaciji Američkog univerziteta na Kosovu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Klark je rekao da tom procesu treba posrednik sa punim radnim vremenom i da je jedini zadatak te misije da dovede do međusobne normalizacije.

„Mislim da bi to mogao biti Amerikanac, pa čak i Evropljanin, gde god je podrška veća. Ali na kraju, kako i Kosovo i Srbija žele da budu deo Evropske unije, to mora biti Evropljanin ili bi idealna bila američko-evropska grupa „, naveo je Klark.

Dodao je da smatra da „proces nezavisnosti Kosova nije ispunjen“ i da treba posvetiti pažnju stvaranju i jačanju demokratije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike