Ključne tačke sporazuma Beograda i Prištine

Predstavnici Beograda i Prištine potpisali su u Vašingotnu sporazum koji se tiče ekonomske saradnje dve strane. Kako “Blic” ekskluzivno otkriva, Priština će prema tom sporazumu pristupiti inicijativi Mini šengen, bez odlaganja će početi izgradnja mreža novih puteva i pruga koje će bolje povezati region, a u Beogradu će biti otvorena kacelarija Američkog fonda za razvoj.

Sporazum podrazumeva sveobuhvatni plan za normalizaciju ekonomskih odnosa između Beograda i Pristine.

Priština postaje deo Mini Šengena

Na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Sjedinjenih Država Donaldom Trampom i uz prisustvo kosovskog premijera Avdulaha Hotija dogovoreno je da će Priština u potpunosti pristupiti inicijativi Mini Šengen, koju su pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića inicirali i albanski premijer Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Ovo je značajna vest za Srbiju koja je najveći izvoznik u regionu i koja je zbog zatvaranja tržišta Kosova izgubila više od pola milijarde evra za samo dve godine.

Pristupanje Prištine Mini Šengenu daće ključni zamajac ovoj inicijativi, pokazati čvrstu podršku Amerike toj inicijativi i doprineti da se i preostale zemlje regiona koje to do sada nisu učinile priključe. Ova stavka sporazuma značajno će ubrzati proces Mini Šengena i stvaranja jedinstvenog tržišta.

Neke od konkretnih koristi ovoga osim stotina miliona godisnje novog srpskog izvoza su i:

– Rešava se sadašnji zastoj u priznavanju sertifikata

– Ukida se mogućnost uvođenja jednostranih trgovinskih barijera

– Ukidaju se dosadašnje kolone kamiona i vozila na administrativnim prelazima i olakšava građanima slobodno kretanje

– Priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata pružiće veće šanse mladim ljudima na obe strane, posebno Srbima sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici koji su do sada bili diskriminisani jer im institucije u Prištini nisu priznavale diplome

Ulaganje u mrežu puteva i pruga

Dve strane, uz posredovanje američkog predsednika, su se sporazumele i formalno obavezale da bez odlaganja započnu sa izgradnjom mreže novih puteva i pruga koje će promeniti sliku regiona.

Uz autoput Niš – Priština punog profila, i uz izgledno američko finansiranje, Srbija dobija još jednu direktnu železničku prugu, preko Kosova i Metohije, do Jadranskog mora, do luke Drač; Takođe, naše sredine na KiM biće povezane novomželezničkom prugom koja će iz Prištine preko Kosova Polja i Prilužja izlaziti na Merdare.

Pitanje imovine SPC

– Postignut je veoma važan dogovor vezan za imovinu Srpske pravoslavne crkve, kojim se Priština formalno i pisano pred predsednikom SAD obavezala da će početi da poštuje presude koje se odnose na imovinu naše crkve.

Ovo je izuzetno važno upravo zbog nedavnih pokušaja da se uzurpira imovina i naruši miran život manastira Visoki Dečani, ali i Pećke patrijaršije i mnogih drugih naših svetinja, i predstavlja važan prvi korak i pisanu garanciju za dalji rad na poboljšanju položaja naše crkve na KiM, koji svakako treba da se desi kao deo normalizacije odnosa. Dečani su danas sigurniji za dogovor o njihovoj imovini potpisanim pred šefom americke države;

Promene na graničnim i administrativnim prelazima

Strane ce početi da primenjuju najsavremenije procedure za uklanjanje bezbednosnih pretnji po putnike na graničnim i administrativnim prelazima, čime ćemo biti značajan korak bliže za uvođenje bezviznog režima između građana Srbije i SAD;

Dolazak DFC-a

Otvaranje kancelarije Američkog razvojnog fonda u Beogradu, što je prvi takav sličaj u našem regionu.

– Kancelarija će biti u svakodnevnom kontaktu sa timom za realizaciju projekata kako bi se maksimalno ubrzalo plasiranje velike novčane i tehničke pomoći za infrastrukturu i privatni sektor.

– Rešava problem težeg pristupa povoljnom finansiranju naših kompanija kako velikih tako i malih i srednjih preduzeća koja će kroz ovu pomoć dodatno biti zaštićena od posledica Kovid krize.

– Novac posebno namenjen za kreiranje novih radnih mesta i investicije u proizvodnju

– Otvaranje kancelarije DFC što je snažan signal za američke, ali i za evropske investitore

Osim pomoći Američkog razvojnog fonda, definisana je obaveza SAD za dodatno investiranje velike sume kroz podršku Američke export-import banke za investiranje u Srbiju.

(Blic)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.