U trendu

Koalicija NADA: Obnoviti lobiranje za povlačenje priznanja Kosova

Koalicija NADA je danas tražila da Srbija „ponovo pokrene diplomatsku borbu za povlačenje priznanja secesije Kosova“.

Ta koalicija koju čine Demokratska stranka Srbije (DSS), Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislava Mihailovića i 25 udruženja, u saopštenju je navela da to treba da bude odgovor na najavu Prištine da će „tražiti prijem tzv. Kosova u Savet Evrope i Partnerstvo za mir“.

Lider DSS Miloš Jovanović je rekao da su te najave potvrda neophodnosti da se poboljša diplomatska i druga aktivnost Srbije „u kampanji povlačenja priznanja secesionističke tvorevine Kosovo.“

„Naša jedina obaveza je da poštujemo Ustav Srbije i Rezoluciju 1244 SB UN, u kojima jasno stoji da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, i da sprečimo prijem te nepostojeće države u međunarodne institucije“, rekao je on.

Preneto je i da Vojislav Mihailović iz POKS smatra da je „odavno istekla“ obaveza Srbije iz Vašingtonskog sporazuma koja zabranjuje lobiranje za povlačenje priznanja.

On je ocenio da najave Prištine dodatno obavezuju Srbiju da „pojača diplomatsku aktivnost“ i „održava dobre odnose sa saveznicima, pre svega s Rusijom i Kinom“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.