U trendu

Koalicija NADA traži primenu Dejtonskog sporazuma u njegovom izvornom obliku

Koalicija NADA, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije, zatražila je vraćanje primene Dejtonskog sporazuma u njegovom izvornom obliku, potpisanog na današnji dan pre 27 godina u Parizu.

„Potpisan je sporazum koji je nastao kao posledica ratnih sukoba i velikih ljudskih i materijalnih žrtava. Svako ko želi reviziju Dejtonskog sporazuma na štetu bilo koje strane i bez saglasnosti Republike Srpske, taj želi nastavak rata. To su opasne stvari i mora im se stati na put insistiranjem na striktnoj primeni Dejtonskog sporazuma“, navodi se u saopštenju te koalicije.

Po njihovim rečima, Dejtonski sporazum je „bitan element protiv unitarizacije Bosne i Hercegovine čime bi se dodatno ugrozila prava Srba koji žive u toj državi“.

„Rukovodstvo Republike Srpske zajedno sa Srbijom koja je garant ovog sporazuma mora sinhronizovano tražiti vraćanje nadležnosti Srpske u skladu sa izvornim ugovorom i dogovorom, jer je to jedini put za očuvanje mira u Bosni i Hercegovini“, dodaje se u saopštenju.

Na današnji dan, 14. decembra 1995. godine u Parizu je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, kojim je zvanično prekinut rat u Bosni i Hercegovini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.