U trendu

Koalicija za slobodu medija: Izjave zvaničnika o slučaju vlasnika Informera opasne po društvo

 Koalicija za slobodu medija ocenila je danas da su izjave državnih zvaničnika o slučaju glavnog urednika tabloida Informer, Dragana J. Vučićevića, „opasne po celo društvo jer nagoveštavaju torturu neistomišljenika i ugrožavaju sistem podele vlasti“.
Vučićević se juče javio na odsluženje zatvorske kazne jer nije hteo da plati novčanu zbog vređanja novinara Jugoslava Ćosića, a njegov odlazak u zatvor premijerka Ana Brnabić ocenila je kao „tužan dan za kompletnu medijsku scenu u zemlji“ iako kako je dodala, kao predsednica Vlade ne može da komentariše sudske presude.

„Performans sa odlaskom u zatvor usledio je pošto dotični odbija da plati kaznu koja mu je izrečena zbog vređanja novinara Jugoslava Ćosića. Utoliko je opasnije premijerkino ‘nekomentarisanje’ sudskih presuda, jer zapravo predstavlja otvoreni pritisak na pravosuđe. Jednako je opasno, ali i još licemernije premijerkino tugovanje zbog medijske scene u Srbiji“, naveli su iz Koalicije.

Ocenili su da je premijerka komentarisala „nepostojeću sudsku presudu, šireći tako lažne informacije koje o celom slučaju već danima plasira i sam Vučićević“.

„Nažalost, ovaj apsurdni performans nije samo performans, to je jasna demonstracija i poruka iz vrha vlasti da ostaju dosledni u urušavanju demokratskih institucija. Na redu su pravosuđe i preostali profesionalni novinari i mediji“, stoji u saopštenju Koalicije za slobodu medija.

Pozvali su novinare da „ostanu dosledni principima i etici profesije“ i da prijavljuju udruženjima sve pritiske i napade kojima budu izloženi a predstavnike pravosuđa „da se odupru pritiscima izvršne vlasti, jer to je i njhova obaveza“.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Fondacija Slavko Ćuruvija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.