U trendu

Komandant NATO: Ostajemo na Kosovu radi mira u regionu

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, američki general Kurtis Skaparoti izjavio je danas u Prištini, tokom razgovora sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da je Alijansa opredeljena da ostane na Kosovu kako bi obezbedila mir i stabilnost u regionu.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, Tači je tokom razgovora ocenio da je uloga NATO na Kosovu bila odlučujuća „ne samo na očuvanju stabilnosti i jačanju bezbednosti već i u saradnji svih zajednica“.

Tači je komandanta NATO informisao o političkoj situaciji na Kosovu, ističući da je Kosovo „uspešno okončalo proces parlamentarnih izbora koji su bili demokratski, mirni i fer“.

„Sada smo u procesu stvaranja institucija Kosova, koje će biti multietničke i sa jasnom evroatlanskom orijentacijom“, kazao je kosovski predsednik.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Tači je pozdravio prijem Crne Gore u NATO, izrazivši nadu da će taj put slediti i druge države, „dajući na taj način doprinos dugoročnom miru u regionu“.

Komentarišući transformaciju Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova, Tači je rekao da će se to dogoditi „u punoj koordinaciji sa NATO i uz uključivanje svih institucija i nacionalnih zajednica na Kosovu“.

Komandant NATO snaga u Evropi razgovarao je i s komandantom Bezbednosnih snaga Kosova generalom Rahman Ramom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)