U trendu

Košar: Francuska tokom predsedavanja EU održala reč po pitanju Zapadnog Balkana

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je danas u Beogradu da je Francuska je u okviru svog predsedavanja održala reč kad je u pitanju Zapadni Balkan.

„Francuska je u okviru svog predsedavanja održala reč kad su u pitanju prioriteti na Zapadnom Balkanu. Predsednik (Francuske Emanuel) Makron je u svom izlaganju sam to rekao kada je ponovo stupio na funkciju“, rekao je Košar novinarima uoči panel diskusije na temu „Od Francuske do Češke“.

Dodao je da razume umor od procesa evrointegracija na Zapadnom Balkanu, ali da je na samitu u Briselu prošle nedelje iskazana solidarnost regionu.

„Zapadni Balkan je i istorijski i geografski deo evrope i želimo da se proces integracije ubrza i da se što pre reši problem sa pristupanjem Severne Makedonije i Albanije“, rekao je.

I u okviru EU i na Zapadnom Balkanu, dodao je, očekuju jedinstvo po pitanju Ukrajine.

Na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana koji je prošle nedelje održan u Briselu nije došlo do napretka u evrointegracijama regiona, a Ukrajina i Moldavija su dobile status kandidata. Nakon Francuske, predsedavanje EU od 1. jula preuzima Češka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar