U trendu

KoSSev: Bivši starešina OVK pozvan u Hag na ispitivanje

Naima Miftarija, bivšeg visokog starešinu OVK i agenta KIA-a (Kosovska obaveštajna agencija) Specijalno tužilaštvo u Hagu pozvalo je na saslušanje sledeće nedelje, saopštio je Miftari na svom Fejsbuk profilu, objavila je Gazeta Ekspres, a prenosi portal KoSSev.

Miftarija će, prema njegovim rečima, haški istražitelji ispitivati tri dana zaredom u toku sledeće nedelje u svojstvu svedoka, a sve vreme će ga „nadgledati“ njegov britanski advokat.

U objavi na Fejsbuku naveo je da je navodna „trgovina ljudskim organima i drugi zločini“, o kojima je pisao Dik Marti, „čista laž srpske propagande kojoj je pomogao i Hašim Tači u nadi da će se spasiti“.

Sa druge strane, ne isključuje mogućnost da su pojedini pripadnici OVK „primenjivali prekomernu silu, kidnapovali i izvršavali ubistva a da im nije sudio vojni sud“.

Miftari kaže da je možda bilo prekomerne sile u izolovanim slučajevima, a u tu kategoriju spadaju i razračunavanja unutar rivalskih grupa, protiv gradjana Albanaca koji su „proglašeni izdajicama i saradnicima srpskog neprijatelja“.

Kako prenose mediji bivši starešina OVK je objavio da je postojalo još nekoliko slučajeva kada su neodgovorni ljudi koristili rat za različite privatne osvete, stara razjašnjavanja, zločine iz zavisti ili drugog razloga“, ali da su, kako kaže, „ove slabosti neuporedive sa zločinima projektovanim od strane crkve i Srpske Akademije, koji su sprovedeni od strane četničke vojske i policije“.

I pre tri godine Miftari je na Fejsbuku saopštio da je dobio poziv Specijalnog kosovskog tužilaštva na saslušanje takodje u svojstvu svedoka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.