U trendu

Kostreš: Vlada da konačno raskine ili revidira Energetski sporazum

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ponovo je danas pozvao Vladu Srbije da „više ne gubi vreme, ne čeka i ne oteže“ sa raskidanjem ili „barem revizijom“ Energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom.

„Krajnji je trenutak da se zaštite interesi Srbije, a naročito interesi gradjanki i gradjana Vojvodine. Za početak, Ministarstvo energetike je dužno da jasno saopšti koliko nafte se vadi u našoj zemlji, kojom dinamikom i kakvi su prihodi države od poslovanja NIS-a, umesto da uporno ćuti dok se polemika o šteti koja se nanosi vodi u medijima i stručnoj javnosti“, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Dodao je da je jasno je da Energetski sporazum ne može biti redefinisan „preko noći“ i da je svestan da je za to potrebno vreme, „ali se mora početi“.

On je podsetio da se LSV skoro deceniju zalaže za raskidanje tog ugovora i obeštećenje Vojvodine.

„Promenile su se razne vlasti, ali niko i nikada nije pristao na to da privoli kompaniju koja je sada u većinskom ruskom vlasništvu da umesto tri plaća rudnu rentu barem sedam odsto koliko ona iznosi po zakonu, a kamoli da utvrdi ko je kriv za loš ugovor koji je Srbiji namakao energetsku omču oko vrata i poklonio neobnovljive resurse“, kazao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, samo na toj razlici, plaćajući rudnu rentu tri umesto sedam odsto, ruska kompanija je već uštedela više od 200 miliona američkih dolara.

„Sav taj novac je zakinut državi, a najvećim delom direktno iz novčanika Vojvodine i njenih lokalnih samouprava, koje trpe štete od te eksploatacije, a pritom nemaju novca da reše pitanje vodosnabdevanja ili kanalizacije“, naveo je Kostreš.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija je kupila NIS za 400 miliona evra iako je procenjena vrednost bila 2,2 milijarde evra, uz obećanje da će biti izgradjen „Južni tok“, ali i sprečena nezavisnost Kosova.

„Uz ogromnu imovinu NIS-a, preuzeli su nalazišta nafte i gasa vredna sedam milijardi evra, kao i geotermalne izvore. Šteta i otimanje nije manje, samo zato što štetu pravi i otima ruska kompanija“, kazao je Kostreš.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.