U trendu

Kovačević: Nije važno kolika je dinarska plata ili penzija, već šta se za nju može kupiti

Predsednik Nove Srbije – Da se struka pita Vladimir Kovačević ukazao je danas da nikakva povećanja penzija, niti minimalca, ne mogu da sustignu inflatorni tok.

„Nije važno kolika je minimalna plata ili penzija, već šta se za nju može kupiti. Svedoci smo zapravo da kupovna moć svih dinarskih primanja suštinski za građane znači sve manje“, rekao je Kovačević u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je predsednik Srbije najavio, a da je ministar finansija potvrdio povećanje minimalca na 40.000 dinara i povećanje penzija od 1. novembra.

Kovačević je rekao da se stalno beži od problema kao što su stagflacija, ekonomska nemoć, mala domaća industrijska proizvodnja, neprihvatljivo velik uvoz.

On je rekao da Srbija prvo mora da se setom ekonomskih mera odupre inflatornom toku i nabrojanim problemima i vrati domaćim investitorima, da sve što se uvozi, a može se zameniti, mora da se supstituiše proizvodnjom domaćih proizvoda.

„Povećanje minimalca tek na kraju dolazi i to na način što ćete doprinose i poreze na teret poslodavaca za isplatu plata radnicima sa 60 odsto smanjiti na 50 odsto“, rekao je Kovačević.

Kovačević ocenjuje da će sa višom obračunskom osnovicom za minimalac, državi ostati gotovo ista sredstva kao i po prethodnoj višoj obračunskoj stopi, a poslodavci će platiti istu svotu novca svojim radnicima samo poštenije raspoređenu.

On je rekao da tim ljudi Nove stranke – Da se struka pita ima jasan plan kako će državu, kada im gradjani ukažu poverenje, dovesti do dostojanstvenog života koji se toliko dugo čeka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar