U trendu

Kovačević: REM ne radi dobro, morao je hitno da reaguje na javno izrečeno uputstvo za ubijanje

Poslanik Narodne stranke i predsednik Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje, Siniša Kovačević, izjavio je danas da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) svoj posao ne radi dobro, i da je zakonska dužnost tog tela da odmah reaguje „ako jedan čovek daje uputstvo kako ubiti čoveka“.

Narodna stranka je prenela da je Kovačević na sednici Odbora na kojoj je razmatran izveštaj REM-a rekao da u tom izveštaju u svakoj redu piše „da će se izjasniti na kraju godine“.

„Da li će se REM na kraju godine izjasniti i ako neka televizija uvede borbe motornim testerama?“, pitao je Kovačević.

On je istakao da REM „svoj posao nije radio kako treba“.

„Ja zagovaram pravo na resocijalizaciju i davanje druge šanse. Kada neko odsluži zatvorsku kaznu, svako humano društvo će mu pružiti mogućnost da uđe u pristojnu resocijalizaciju i bude normalan građanin svakog društva, ali ne u meri u kojoj će taj čovek davati takva uputstva (kako ubiti čoveka) ili dobiti svoju autorsku emisiju, a da vi o tome ćutite i nemate nijednu kritičku opservaciju“, rekao je Kovačević predstavnicima REM-a.

Kovačević je ukazao da su reakcije REM-a „na određene vrste sadržaja koji se pojavljuju izostale ili ih nema“, i da nema odgovora na „čarobno pitanje ‘Šta je s petom frekvencijom?’ „.

„Članovi Saveta REM-a nisu političari, ali imaju političku odgovornost jer je njihovo činjenje u velikoj meri reperkusija političke mape Srbije“, rekao je Kovačević i dodao da između vlasti i opozicije „više nisu rovovi, nego kanjoni“, a „potrebno je nešto što će po principu povećane odgovornosti sprečiti eskalaciju verbalnog i fizičkog nasilja“.

Kovačević je naveo da u izveštaju REM-a, koji je razmatran na sednici odbora, nema „nijedne kritičke opservacije ni za jednu emisiju, pojavu niti bilo kakav incident ili govor mržnje“.

„Najveća bolest zavisnosti u Srbiji je kockanje, nije više narkomanija, a mi imamo reklame za kockarnice, porodice propadaju“, kazao je Kovačević.

Kovačević je rekao da smatra da je Odbor za kulturu i informisanje „intelektualni i poetički prostor koji bi trebalo da omogući da se ovo vreme pamti po ljudima kojima smo mi omogućili da stvaraju i kreiraju, kao što se vreme pre Drugog svetskog rata pamti po (Branislavu) Nušiću i Bori Stankoviću“.

„Ne verujem da iko od nas zna ko je tada bio na čelu Vlade, kao što verovatno samo retki poznavaoci istorijskih okolnosti znaju ko je bio na ruskom prestolu kada Dostojevski piše ‘Zle duhe’ ili kada Tomas Man piše ‘Čarobni breg’. Ovo je ta sveta funkcija i sveta dužnost ovog odbora“, zaključio je Kovačević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.