U trendu

Kovačevski i Meloni razgovarali o uključivanju italijanske avijacije u kontrolu makedonskog neba

Premijeri Severne Makedonije i Italije, Dimitar Kovačevski i Đorđa Meloni, razgovarali su danas o predstojećem uključivanju italijanskih vazduhoplovnih snaga u kontrolu makedonskog neba, saopštila je vlada u Skoplju.

Kako je saopšteno, Kovačevski i Meloni razmotrili su više aktuelnih tema vezanih za Severnu Makedoniju i region, a u fokusu njihovog telefonskog razgovora bilo je predstojeće patroliranje aviona italijanskog vazduhoplovstva makedonskim nebom.

Taj proces je, precizirano je, u skladu sa NATO principima zamenljivosti, a premijeri su razgovarali o usaglašavanju neophodnog tehničkog aranžmana dve zemlje, nakon čijeg potpisivanja će Italija zvanično biti uključena u ovu misiju NATO nad Severnom Makedonijom.

Kako je Ministarstvo odbrane Severne Makedonije saopštilo 23. maja, u skladu sa NATO principima zamenljivosti, u pravcu jačanja misije vazdušne patrole (Air Policing) na makedonskom nebu doneta je odluka da Italija, kao deo snaga zaduženih za južno krilo Alijanse, svojim vazduhoplovnim kapacitetima „doprinese u izvršavanju te misije“.

Precizirano je da će patroliranje realizovati makedonske, grčke i italijanske vazdušne snage u koordinaciji sa Centrom za vazdušne operacije NATO-a u Torehonu u Španiji.

Trenutno su za kontrolu neba nad Severnom Makedonijom zaduženi avioni grčkog vojnog vazduhoplovstva, prema prvoj odluci iz 2019. godine i potpisanog tehničkog aranžmana sa Grčkom.

Reč je, napominje se, o mirnodopskoj NATO misiji koja podrazumeva korišćenje sistema za posmatranje i kontrolu, kao i odgovarajućih sredstava protivvazdušne odbrane i aviona za presretanje radi očuvanja integriteta nacionalnog vazdušnog prostora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.