U trendu

'Kreni promeni' predao apel RTS da dnevno informiše o zagadjenosti vazduha ili sledi masovni …

Udruženje „Kreni promeni“ je danas u Beogradu, u zgradi Radio televizije Srbije (RTS) predalo peticiju – apel sa više od 20 000 potpisa kojom se traži da ta medijska kuća na dnevnom nivou, u okrivu Dnevnika i vesti, objavljuje podatke o zagadjenosti vazduha u gradovima kako bi gradjani mogli da reaguju i zaštite se.

„Ukoliko RTS ne prihvati naš apel, u roku od 15 dana organizovaćemo masovni protest na ovom istom mestu. To je javni servis, ali ne čujemo dovoljno često o problemu sa zagadjenjem vazduh“, rekla je izvršna direktorka „Kreni promeni“ Marina Pavlić novinarima ispred zgrade RTS.

Na istom mestu su simbolično prikazana platnena „pluća“ postavljena u dvadesetak gradova, prvobitno bela, a sada siva do crna od zagadjenja, što je ilustrativno za posledice izloženosti gradjana zagadjenom vazduhu. Najtamnija su „pluća“ iz Novog Pazara, Leskovca, Valjeva, Požege.

„Od dvadeset gradova, u 15 su čestice koje direktno utiču na zdravlje ljudi bila u količinama daleko većim od dozvoljenog, u nekim i tri puta“, rekla je Pavlić.

Kako je navedeno, potamnela boja platna odgovara onome što su pokazali senzori za vazduh u tim gradovima za protekla tri meseca.

Ona je najavila da će ova izložba koja je danas postavljena ispred zgrade RTS krenuti i u druge gradove Srbije, navodeći da podaci ukazuju da zagadjenost vazduha dovodi u velikom broju do smrtnih ishoda.

Ekipa RTS, koje je prisustvovala konferenciji za novinare, reagovala je navodeći da ta kuća izveštava o ovom problemu, godišnjim prikazom i drugim prilozima, kao i da je dnevno izveštavanje potrebno, ali da to zavisi i od podataka nadležnih tela.

Predstavnici „Kreni promeni“ su ukazali i da su kao upozorenje na zagadjenost nameravali da postave pamučna pluća u dvadesetak gradova na javnim površinama, ali im je odobreno samo u Užicu.

„U Beogradu smo poslali zahtev za dvadeset mesta, ali smo odbijeni. Medjutim to su nam omogućili gradjani na njihovim privatnim posedima“, rekla je predstavnica Kreni promeni Kristina Urošević.

Ona je navela da su se zahtevi podnosili opštinama koje su ih upućivale na gradske sekreterijate za saobraj ali je tu stvar „zakočena“, često uz obrazloženje da su ta javna mesta previdjena za novogodišnje manifestacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.