Krivične prijave ministarstva protiv Mrkonjića zbog gline na asfaltu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čijem je čelu Zorana Mihajlović, podnelo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv 14 odgovornih lica na čelu sa bivšim ministrom Milutinom Mrkonjićem, zbog deonice puta Ub – Lajkovac na Koridoru 11, koja nikada nije puštena u saobraćaj, pišu današnje „Večernje novosti“.

Kako se navodi, na toj trasi, asfaltirano je 4,5 od ukupno 12,5 kilometara, ali će morati iz početka da se radi, jer su uočena brojna oštećenja, a utvrđeno je i da su majstori ugradili glinu u osnovu auto puta. Za te radove biće potrebno oko milijardu dinara, odnosno više od osam miliona evra.

„Novosti“ pišu da su krivične prijave podnete i protiv direktora građevinskih preduzeća PzP „Beograd“ Bore Jelića, AS „Putevi Užice“ Milana Bojovića i Ratomira Todorovića, direktora AD „Planum“, koje su bile izvođači radova.

Na spisku osumnjičenih su i inženjeri iz Instituta za puteve, „Koridora Srbije“ i Saobraćajnog instituta „CIP“, koji su bili angažovani kao nadzorni organ i trebalo je da ukažu na propuste i korišćenje neadekvatnog materijala.

„Novosti“ pišu i da su u Ministarstvu, posle izveštaja Saobraćajnog instituta „CIP“ i „Puteva Srbije“ o stanju ove saobraćajnice, odlučili da nadležni pravosudni organi utvrde da li postoji i kolika je odgovornost ljudi koji su radili na ovom projektu, jer će sanacija već urađenog auto-puta morati da se plati iz budžeta.

Izgradnja ove deonice započela je 2010, a zavrsena 2014. godine, a radovi su koštali 75 miliona evra iz republičkog budžeta, što znači da je direktnu kontrolu nad plaćanjem imalo resorno Ministarstvo, čiji je ministar u to vreme bio Milutin Mrkonjić, dodaju „Novosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.