U trendu

Kurti: Nismo za privremena dokumenta, ali odgovaramo na ono što Srbija radi gradjanima Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je danas da Vlada koju predvodi nikada nije bila za uvodjenje privremenih dokumenata za srpske državljane koji ulaze na teritoriju Kosova već da „radi ono što Srbija kontinuirano radi gradjanima Kosova“.

„Nismo za takve dokumente ali ako naš državljanin dobije takav dokument, trebalo bi da ga dobije i državljanin Srbije. Nismo bili za privremene registarske tablice, ali sve dok postoje za naše državljane kada ulaze u Srbiju, postoji potreba da to imamo i za srpske državljane koji ulaze na Kosovo“, rekao je Kurti novinarima u Prištini.

Ocenio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić služi „zastrašivanjem i pretnjama“ što kako je naveo, nisu evropske vrednosti.

Kurti je ponovio spremnost za nastavak dijaloga „kad god Brisel pozove“ i optužio Vučića da se „više pojavljuje kao prepreka nego kao sagovornik“.

„Trebalo je da se 19. jula sastanem u Briselu sa predsednikom Srbije. Ja sam bio voljan, ali druga strana nije. Sastanak su odložili za mesec dana. Da bismo se integrisali u EU, potrebno je da ostavimo zastrašivanja i pretnje i da se orijentišemo ka dobrim evropskim vrednostima, ka sankcijama Rusije i suočavanju sa prošlošću“, rekao je Kurti.

Državljani Srbije koji sutra budu ulazili na Kosovo na prelazima će dobiti poseban papir koji zamenjuje lična dokumenta a počeće i preregistracija automobila sa tablicama sa nazivima gradova na Kosovu, koje se izdaju u Srbiji, na RKS registarske oznake.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.