U trendu

Lajčak: Sve što je dogovoreno u dijalogu mora da bude ispunjeno, uključujući ZSO

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras u Beogradu da sve što je dogovoreno u pregovorima Srbije i Kosova mora da bude ispunjeno i da na kraju procesa ne treba da ostane nijedno otvoreno pitanje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Lajčak je rekao da je zaključak dvodnevnih razgovora koje je imao u Prištini da sve što je dogovoreno mora da bude ispunjeno, uključujuči osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Što se tiče ZSO, tu je sve potpisano i treba da se primeni. Sledeći korak je da se pregovara o statusu ZSO i ti pregovori će biti vodjeni u Briselu“, kazao je Lajčak.

Naveo je da je u Prištini imao 25 sastanaka i da nijedan od njegovih sagovornika „nije rekao da oni neće da ispune obaveze, već je na svim sastancima rečeno da ono što su prihvatili mora da bude ispunjeno, uključujući ZSO“.

Dodao je da su pregovori „toliko ozbiljni“ da je logično da će Ustav Kosova „morati da se menja“.

„I niko mi nije rekao da je to nemoguće, Ustav nije Biblija. Ako se dogovaramo o ozbiljnim stvarima, to mora da se odrazi u ustavu“, rekao je specijalni predstavnik EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.