U trendu

Lavrov: Prenošenje Večnog plamena simbol jedinstva Rusa i Srba

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da je prenošenje Večnog plamena sa Groba nepoznatog vojnika kod zidina Kremlja na Groblje oslobodilaca Beograda simbol duhovnog i istorijskog prijateljstva ruskog i srpskog naroda i njihovog zajedničkog stradanja u Drugom svetskom ratu.

„Ovaj novi spomenik u čast vojnika oslobodilaca smatramo simbolom duhovnog i istorijskog jedinstva Rusa i Srba, kao podsećanje na naše bratstvo po oružju koje je pomoglo da se slomi zlo i odbrane neprolazne vrednosti mira života i pravdenosti“, rekao je Lavrov na ceremoniji na Groblju oslobodilaca Beograda kojoj je prisustvovao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je rekao da je pre 75 godina „slomljen nacizam, zločinačka ideologija mržnje“ i da je poštovanje sećanja na one koji su „po cenu sopstvenih života… obezbedili mir i razvoj za buduće generacije“, naročito važno danas kada u nizu evropskih zemalja ima pokušaja da se opravdaju nacistički zločini.

„Ne prihvatamo pokušaje revidiranja istorije i današnji dogadjaj je važna potvrda toga“, rekao je Lavrov na ceremoniji na kojoj je upaljena vatru na spomeniku u Beogradu.
Vučić i Lavrov zajedno su položili vence na spomenik Večna vatra na kome piše „Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno“. Prethodno su na ulazu u groblje obišli izložbu Ruskog ministarstva odbrane povodom pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Lavrov je danas doputovao u posetu Srbiji tokom koje će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije Nikolom Selakovićem i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Glavne teme razgovora biće, kako je najavljeno, srpsko-ruski odnosi, pitanje Kosova i bilateralni ekonomski projekti medju kojima su gasovod Turski tok, brza pruga Beograd – Novi Sad, hidroelektrana Djerdap 1, Centar za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije.

Tokom dana Lavrov će sa Vučićem obići i Hram svetog Save i položiti cveće na grob srpskog patrijarha Irineja. On će, kako je najavljeno, pročitati pismo predsednika Rusije Vladimira Putina povodom završetka radova na Hramu.

Lavrov je u Beograd doputovao iz BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.