U trendu

Lazarević: Strategijom spoljne politike definišu se ciljevi i orijentacija, a ne bilateralni …

Strategijom spoljne politike ne treba da se uređuju bilateralni odnosi, nego da se definišu ciljevi i odredi spoljnopolitička orijentacija zemlje u narednih pet do sedam godina, kada bi Srbija mogla da postane članica Evropske unije, izjavila je programska direktorka Centra za evropske politike Milena Lazarević.

Lazarević je za Dnevni evropski servis agencije Beta rekla da se činjenica da Srbija nije imala definisanu strategiju spoljne politike do sada može smatrati nedostatkom ozbiljnosti u pristupu spoljnoj politici, istakavši da u njenoj pripremi treba da učestvuje šira javnost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 25. aprila, reagujući na glasanje o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope, najavio promene u spoljnoj politici koje će biti, kako je rekao „ne tektonske, ali dubinske i suštinske“.

Vučić je rekao da Srbija mora više da poštuje zemlje koje su prijateljski nastrojene prema Srbiji i da će Beograd recipročno poštovati teritorijalni integritet zemalja koje poštuju integritet Srbije.

„Strategijom spoljne politike se ne mogu direktno urediti odnosi Srbije sa drugim zemljama, onako kako je Vučić najavio, a što je usledilo odmah nakon glasanja u Savetu Evrope u vezi sa članstvom Kosova, već se definišu ciljevi i prioriteti spoljnopolitičkog delovanja“, kazala je Lazarević.

Ona je istakla da je važno da Srbija ima jasnu viziju i strategiju kako bi se odredili strateški ciljevi delovanja, kao i da li su to zaista evropske integracije.

Strategija, prema njenim rečima, treba da zadovolji zakonom propisane kriterijume u izradi i donošenju, koje uključuje konsultativni proces sa zainteresovanim stranama, ali i njenoj implementaciji, što podrazumeva obavezno praćenje, izveštavanje i vrednovanje učinaka.

„Širok konsultativni proces i uključivanje šire javnosti od velikog su značaja u pripremi ovakvog dokumenta, koji ima za cilj da odredi spoljnopolitičku orijentaciju naše zemlje u narednih pet do sedam godina. Ovo je vremenski period u kojem bi Srbija realno mogla da pristupi Evropskoj uniji, ukoliko to zaista bude prepoznato kao ključni strateški cilj spoljne politike Srbije“, kazala je Lazarević.

Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je 24. aprila da zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju prosledi Parlamentarnoj skupštini na konsultacije.

Na sednici Vlade Srbije dan kasnije, dogovoreno je da se „pristupi izradi strateškog dokumenta u oblasti spoljne politike“, koji će na „precizan način definisati odnose Srbije sa drugim zemljama“.

„Taj novi dokument uneće dubinske i suštinske promene, shodno odgovornom odnosu prema našoj zemlji, a poštovanje međunarodnog prava biće prvi stav strategije“, saopštila je Vlada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.