Ljajić: Očekivao sam bar izvinjenje

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić rekao je danas da postoje najmanje dva razloga zašto je Novi Pazar odabran kao glavna tema u priči o navodnoj kradji glasova na predsedničkim izborima 2. aprila.

„Prvo, za gradjanski deo javnosti bilo je veliko iznenadjenje što je Vučić dobio toliki broj glasova u Sandžaku. Niko od njih nije očekivao takav izborni rezultat, verujući po definiciji da ti glasovi pripadaju nekoj gradjanskoj opciji. Oni su zaboravili da su vlasnici tih glasova zapravo gradjani koji se rukovode i stavovima stranaka koje artikulišu njihov interes“, kazao je Ljajić za Betu.

Ljajić je dodao da je „za lažno gradjanski, a u suštini nacionalistički deo javnosti“, trebalo stvoriti utisak da je Vučić pobedio u prvom krugu zahvaljujući upravo glasovima iz Sandžaka.

„Na stranu što je matematički to netačno, to je i politički nekorektno i moralno neprihvatljivo, jer bi svaki glas iz bilo kog dela zemlje morao da važi jednako i da se vrednuje jednako. Ovo naravno niko javno nije rekao ali dobar deo ove kampanje jeste i u tome“, rekao je lider SDPS.

Izborni štab kandidata Saše Jankovića saopštio je ranije da su njihovi kontrolori na 25 mesta utvrdili da je u izbornom materijalu kandidatu Aleksandru Vučiću pripisano mnogo više glasova nego što je bilo listića u kutijama, zbog čega je Republička izborna komisija odlučila da na dva mesta u Novom Pazaru ponovo prebroji listiće. Nakon javnog brojanja utvrdjeno je da je Vučiću pripisano četiri glasa više nego što je dobio na izborima.

Ljajić je dodao da razume da neko ima sumnju u izborni rezultat, da je nezadovoljan tim rezultatom i da traži ponovno prebrojavanje glasova.

„Sve su to dozvoljena i prihvatljiva i legitimna sredstva u utvrdjivanju izbornih rezultata. I zbog toga se ni jednog trenutka nisam oglašavao ovim povodom, čekajući da institucije, pre svega RIK, utvrde šta je istina, jer je to i naš interes. Medjutim, ne razumem da i posle prebrojavanja glasova, na očigled svih predstavnika stranaka, na očigled javnosti, kada se utvrdila puna istina i sve činjenice, da se iz politakantskih razloga ta istina ne prihvata zato što ne odgovara već izrečenoj i presudjenoj stvari o navodnoj izbornoj kradji“, kazao je on.

Ljajić je rekao da su umesto izvinjenja usledila nova sumnjičenja i optužbe.

„Da je postojao bilo kakav pravni osnov, navijao sam iz sve snage da se izbori ponište na tim mestima i da se održe ponovo. Jer, rezultati bi bili isti ili čak i gori za one koji su ovu kampanju pokrenuli“, dodao je Ljajić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.