U trendu

LSV: Ima li uslova za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pitao je danas Ministarstvo pravde da li su stvoreni svi preduslovi za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Forum žena LSV-a je naveo da nije poznat broj policijskih službenika, tužilaca i sudija koji su prošli specijalizovanu obuku, u cilju efikasnijeg reagovanja i senzibilizacije u postupanju, prilikom prijave nasilja u porodici.

Oni su upozorili da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ne sme biti samo jedan od zakona kojim se ispunjava obaveza u odnosu na medjunarodne standarde ljudskih prava.

„Samo od spremnosti institucija i organa koji se suočavaju sa problemom nasilja, zavisi uspešnost primene novog zakona. Nasilje u porodici je najredje prijavljivano nasilje, pošto je prisutan stav da je to privatan porodični problem, bez adekvatne reakcije i tretmana nadležnih institucija. Femicid u Srbiji bazira se na analizi medijskih članaka, zbog čega postoji opasnost da je broj žrtava i veći, za slučaj da nisu dospeli u rubriku crne hronike“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.