U trendu

LSV: Milošević nije zaslužio ni spomenik, ni mesto u Aleji velikana

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je izjava predsednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića da bi Slobodanu Miloševiću trebalo podići spomenik u Beogradu, samo „nastavak grubih provokacija i uvreda gradjana“.

U saopštenju koje je potpisao potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović, navodi se da upravo gradjani „sebi ne dozvoljavaju da zaborave strahote i poniženja“ koja su trpeli u vreme vladavine „tog diktatora“.

„Mesto u Aleji zaslužnih gradjana, koje Dačić priželjkuje za Miloševića, značilo bi nesagledivu sramotu Srbije pred sobom i pred svetom, ali i neoprostivu uvredu za sve one koji su svojim delima zaista zadužili ovu zemlju i društvo“, piše u saopštenju.

Predsednik socijalista ranije se zauzeo za to da se Miloševiću podigne spomenik u glavnom gradu, što je podržao i ministar odbrane i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

Kako se navodi u saopštenju LSV, velikani koji su sahranjeni na Novom groblju u Beogradu „ne zaslužuju da se nadju u društvu čoveka koji je zemlju uveo u ratove, bedu, politička ubistva, paravojske, pljačku društvene imovine, centralizam i hiperinflaciju“.

„Mesto pod drvetom u svom dvorištu je maksimum koji Miloševiću pripada, a svako ko pomisli drugačije neka najpre obidje spomenik ubijenom Ivanu Stamboliću na Fruškoj Gori“, poručio je Jovanović.

On je podsetio na dugogodišnju inicijativu LSV, kojom su tražili da se u Srbiji nakon ratova devedesetih izvrši lustracija.

„Da je u Srbiji bilo lustracije, Dačić i mnogi drugi danas bi verovatno imali jasno upisano mesto u istoriji beščašća i nikome ne bi padalo na pamet ni da na glas razmišlja na temu Miloševićevog spomenika“, dodao je LSV.

Upozorili su da je taj predlog jednak kao i „pojavljivanje haških osudjenika na odredjenim javnim skupovima u prisustvu zvaničnika Srbije“.

„To predstavlja nastavak restauracije celokupnog Miloševićevog aparata koji se privremeno sklonio nakon 5. oktobra 2000. godine i pokušaj amnestije te politike“, poručio je Jovanović i dodao da LSV neće „ćutke gledati na sve to“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.