LSV predložio referendumsko pitanje za zaštitu domaćih poljoprivrednika

Foto: Beta

Glavni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) usvojio je predlog referendumskog pitanja koje će ta stranka predložiti Skupštini Srbije zajedno sa 100.000 potpisa građana i zahtevom da se domaći poljoprivrednici zaštite od nelojalne konkurencije iz inostranstva i od domaćih tajkuna prilikom kupovine zemljišta.

„Da li Republika Srbija treba da zakonima zaštiti naše poljoprivrednike od nelojalne konkurencije iz inostranstva i tajkuna po pitanju prodaje poljoprivrednog zemljišta i dugoročnog zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta“, glasi referendumsko pitanje koje će predložiti LSV.

Ta stranka zahteva i da država zaštiti domaće poljoprivrednike i prilikom izdavanja državnog zemljišta u dugoročni zakup, bilo da je reč o strancima ili domaćim tajkunima, navodi se u saopštenju za javnost sa sinoćne sednice Glavnog odbora.

„Ako stranci od 2017. godine budu bez ograničenja kupovali zemljište, ili ako, po usvajanju izmena zakona, stranci i domaći tajkuni budu iznajmljivali zemljište u Vojvodini na period od 30 godina, to će na dugi rok ugroziti poljoprivrednike i njihovu decu, barem dve ili više generacija“, ocenjuje se u saopštenju.

Glavni odbor LSV-a pozvao je državu i da se odlučno suprotstavi svim fašističkim pojavama u društvu i na primeru pokaže mladima da fašizmu, antisemitizmu i svakoj vrsti netrpeljivosti nema mesta u Srbiji.

„LSV će i dalje jednako reagovati na svaku vrstu ekstremizma, bilo da je reč o pokušaju otvaranja kancelarije Jobika ili o divljanjima i oslobađanjima domaćih neonacista“, piše u saopštenju. 

(Beta)

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • neregistrovan

    Donekle je u pravu. Ali nešto je ćutao dok je omogućavao da njegovi tajkuni kupuju istu tu zemlju na kvadratne kilometre. Sad se kao zabrinuo za male poljoprivrednike. Za to postoji samo jedna reč, a znaće poljoprivrednici kako se kaže.

Ostavite komentar