U trendu

Lutovac (DS): Zakon o vodama instrument za uzurpaciju javnog dobra

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ocenio je danas da je Zakon o vodama, čije je izmene nedavno usvojila Skupština Srbije, instrument za uzurpaciju javnog dobra.

Izmene tog zakona odnose se na odredbe o načinima korišćenja i davanja u zakup vodnog zemljišta i to tako da se predvidja mehanizam „neposredne pogodbe“ pri davanju u zakup vodnog zemljišta za korišćenje rečnih nanosa i za postavljanje plutajućih objekata.

„Ako zakon nije opšteg karaktera, ako ne važi za sve, ne može se nazvati zakonom. Otuda se ovaj zakon ne može smatrati zakonom, već sredstvom za legalizaciju i ostvarivanje privilegija ljudi koji su bliski vlastima“, kazao je Lutovac na konferenciji za novinare.

Lutovac je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne potpiše taj zakon zbog toga što je, kako smatra, protivustavan, ali je dodao da Vučić taj zakon neće potpisati samo ako mu medijski savetnici sugerišu da će mu negativno uticati na rejting.

„On nije čovek koji će doneti odluku na osnovu toga da li je u skladu s Ustavom i zakonima, već da li je u skladu s njegovim rejtingom“, rekao je Lutovac.

Potpredsednik beogradskog odbora DS Filip Tatalović izjavio je da će Ustavnom sudu uputiti zahtev za ocenu ustavnosti tog zakona ukoliko ga predsednik potpiše.

Tatalović je pozvao Vučića da ne potpiše taj zakon jer je, kako je ocenio, protivan i Zakonu o javnoj svojini i uvodi netransparentni mehanizam neposredne pogodbe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.