U trendu

Majstorović (CEP): Samit EU-ZB prilika da se pokažu solidarnost i očekivanja

Samit EU-Zapadni Balkan u sredu u Zagrebu biće prilika da EU još jednom javno iskaže solidarnost sa regionom u vreme pandemije i spremnost da pomogne u otklanjanju njenih posledica, ali i da se izraze očekivanja od zapadnobalkanskih partnera u vezi poštovanja vrednosti EU, smatra predsednik UO Centra za evropske politike (CEP) Srdjan Majstorović.

Sastanak šefova država ili vlada EU i Zapadnog Balkana biće i prilika da članice EU ponovo potvrde evropsku perspektivu regiona i naglase neophodnost zajedničkog delovanja u kriznim situacijama, rekao je Majstorović za Betu i Euraktiv.

Podsećajući da je EU do sada obezbedila 3,3 milijarde evra za pomoć zdravstvu i stanovništvu Zapadnog Balkana, kao i za saniranje dugoročnih strukturnih posledica po gradjane i privredu, Majstorović je rekao da bi bilo dobro da se Zagrebački samit iskoristi i kako bi EU nedvosmisleno podržala izradu sveobuhvatnog ekonomskog i investicionog plana EU za oporavak regiona.

Majstorović je rekao i da se tokom pandemije EU suočila sa novom geopolitičkom realnošću, u kojoj Kina igra posebno istaknutu ulogu kada se radi o širenju „meke moći“ na Zapadni Balkan.

Zato je, prema njegovim rečima, predstojeći samit dobra prilika da EU ukaže na geografsku bliskost, istorijske i kulturne veze, kao i zajedničke političke, bezbednosne i ekonomske interese članica EU i zemalja Zapadnog Balkana i na taj način pošalje jasnu poruku svim državama koje se trude da ojačaju vlastite interese u regionu.

„Imajući u vidu da je bezbednost EU neraskidivo povezana sa regionom, realno je očekivati snažniju podršku uključivanju Zapadnog Balkana u programe i inicijative koje se tiču zajedničke bezbednosti u oblasti migracija, borbe protiv terorizma, suprotstavljanja hibridnim pretnjama, uključujući širenje lažnih vesti, i usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU“, rekao je Majstorović.

Kako je istakao, Samit u Zagrebu će biti prilika da EU izrazi i odredjena očekivanja od zemalja Zapadnog Balkana u vreme kada se region suočava sa ozbiljnim izazovima u vezi sa stanjem demokratskih institucija i vladavine prava koji su u toku vanrednog stanja u pojedinim zemljama postali još izraženiji.

„EU bi trebalo da zahteva od kandidata da se mnogo odlučnije posvete borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, da osnaže vladavinu prava, obezbede slobodu medija, zaštite osnovna prava i prava manjina i depolitizuju javnu uprave. Ova poruka bi trebalo da bude nedvosmislena – temeljne vrednosti ne smeju biti ugrožene bez obzira na vanredno stanje“, istakao je Majstorović.

On očekuje da se medju prioritetima sastanka nadju i pitanja poput unapredjenja regionalne saradnje, rešavanja bilateralnih sporova i regionalnog povezivanja.

„Takodje, potrebno je da se potvrdi neophodnost učešća zemalja Zapadnog Balkana u strateški značajnim programima EU, poput novog Evropskog zelenog dogovora, Konferencije o budućnosti Evrope i projektima infrastrukturnog povezivanja u različitim oblastima“, rekao je predsednik Upravnog odbora CEP.

Majstorović je rekao i da je potrebno odati dužno priznanje Hrvatskoj kao predsedavajućoj EU koja je uspela da obezbedi konsenzus 27 članica o novoj metodologiji proširenja i otpočinjanju pregovora o pristupanju Severne Makedonije i Albanije, kao i da organizuje samit u Zagrebu „i tako, uprkos teškim okolnostima, održi temu proširenja u fokusu EU“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.