U trendu

Makron mladim Srbima: Nemojte da prođete kao Hrvati

Predsednik Francuske Emanuel Makron sastao se danas pre podne, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) iz celog regiona.
Dvojica predsednika su se na početku upoznali sa mladima.

Sastanak sa studentima zatvoren je za javnost, ali prema saznanjima „Blica“, Makron govori studentima o tome da bi trebalo da ostanu u svojim zemljama, da ih ne napuštaju, već da rade na transformaciji društva.

„Ako nećete da preovlada vaša prošlost, morate da imate jaku nadu“, poručio je Makron studentima.

Takođe, govorio im je i o EU, da je ona „suviše birokratska“, i da je to stvar koja treba da se menja.
„Neću da dođemo u situaciju da za par godina manjina želi u EU jer je proces suviše komplikovan, i drugo neću da vi za par godina, i ako uđete, budete razočarani. U Hrvatskoj četvrtina populacije odlazi u druge zemlje“, objasnio je francuski predsednik.

Pre razgovora Vučić je sa kalemegdanske terase pokazao Makronu panoramu Beograda.

Razgovorom sa mladima Makron je nastavio posetu Srbiji, tokom koje je juče imao zvanične sastanke i druge aktivnosti, kojima je pečat dalo njegovo obraćanje kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj i poruke srpskom narodu da su Francuskoj i dalje „u srcu“.

Francuski predsednik je poslao jasne poruke po pitanju Kosova i Metohije, evropskih integracija i saradnje Srbije i Francuske.

Istakao je da će se angažovati da se obnovi dijalog i postigne sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum, te da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

Makron je istakao i da EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju, da je Srbija velika evropska država i nacija koja ima svoje mesto u Evropi, ali da i sama mora da nastavi reformski put.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.