U trendu

Manojlović: Da li je vlast odustala od nacrta kojim se pravosudje stavlja pod kontrolu politike

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) Savo Manojlović izjavio je danas da vlast pre početka javne rasprave o najavljenim ustavnim izmenama kojima je najavljena reforma pravosudja, treba se izjasni da li je odustala od prethodnog nacrta koje je izradilo Ministarstvo pravde, a koje je trebalo da pod kontrolu politike dodatno stavi izbor sudija i tužilaca.

„Navedeni predlog je svojevremeno na raspravi koju je organizovalo Društvo sudija ocenjen od strane maltene svih profesora ustavnog prava sa pravnih fakulteta kao izuzetno problematičan predlog, a na istom stanovištu su bili i stavovi strukovnih udruženja. Ne treba zaboraviti da je vlast nakon toga pristupila produkciji sebi bliskih pravosudnih udruženja kako bi stvorila iluziju o stručnoj podršci“, kazao je Manojlović, a saopštio UZUZ.

Istakao je da u tom procesu treba organizovati relevantnu raspravu u kojoj će se jasno čuti glas relevantnih stručnih organizacija i eksperata, „a ne samo onih bliskih vlasti“.

„Posebno se napominje da formalna mišljenja i odobravanja medjunarodnih organizacija nisu nešto što će sa sigurnošću garantovati kvalitetno pravosudje. Dobar primer za to su svakako ustavne promene u Crnoj Gori 2013. godine vezane za pravosudje koje su dobile pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, ali nisu od Crne Gore napravile zemlju vladavine prava“, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.