U trendu

Manojlović: Ispunjeni zahtevi za prekid blokada, podrška novim protestima

Predstavnik pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović ocenio je danas da je povlačenjem Zakona o eksproprijaciji i usvajanjem izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi ispunjen dogovor vezan za prekid daljih blokada saobraćajnica u Srbiji.

On je u pisanoj izjavi naveo i da podržava odluku dela učesnika gradjanskih protesta da nastave blokade i iznesu nove zahteve, prvenstveno u vezi poslovanja kompanije Rio Tinto u Srbiji.

„Ispunjen je dogovor vezan za prekid daljih blokada. Usvojena su oba zahteva. Zakon o eksproprijaciji je povučen. Izmenjen je zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Ovo je jedna dobijena bitka svih gradjana, koji su učestvovali u njoj. Obećali smo javno da blokade prestaju, ako usvoje zahteve. Mi ne možemo da prekšimo datu reč“, naveo je Manojlović.

Dodao je da neće biti najavljenih proslava zbog ispunjenja zahteva dok, kako je rekao, deo saboraca i organizacija koje su podržavale proteste nastavlja borbu.

„Imamo naredni korak. Sve vreme smo insistirali na izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, zato što sada možemo preko narodne inicijative, sakupljanjem 30.000 potpisa, Skupštini Srbije da predložimo propis kojim ćemo onemogućiti dalje iskopavanje litijuma, a o kojem će parlament morati da se izjasni“, naveo je Manojlović.

Najavio je da će pokret Kreni-promeni u januaru početi da prikuplja potpise za tu inicijativu i pozvao zainteresovane da kao volonteri prikupljaju potpise gradjana.

„Ovo je bila pokazna vežba. Pratićemo sva dešavanja vezana za iskopavanje litijuma. Nikakve radove nećemo dozvoliti. Srbija nije na prodaju“, dodao je Manojlović.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je ranije danas sve gradjane i organizacije na nastavak protesta narednog vikenda i kao glavni cilj postavio, kako se izrazio, „proterivanje Rio Tinta“ iz Srbije.

Na konferenciji za novinare u centru Beograda, Jovanović je rekao da u ime 40 organizacija traži da se iz Prostornog plana Loznice izbriše projekat „Jadar“ i da se javni servis ali i ostali mediji u Srbiji otvore za ljude koji će javnosti reći istinu o tom rudniku.

„Potrebno je da se povuku svi postupci protiv ljudi koji su dobili prijavu zbog učešća u protestima, kao i da policija prekine da maltretira ljude zbog toga. Oni moraju dobro da razmisle na čijoj su strani a oni koji su batinali ljude moraju da budu procesuirani u skladu sa zakonom“, rekao je Jovanović.

On je rekao da je „proterivanje Rio Tinta“ zahtev još iz septembra, zbog čega je pozvao „sve koji su planirali da slave u subotu“, da se priključe protestu i da tu proslavu odlože za drugi put.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar