U trendu

Marinika Tepić: Vučićeve izjave o izvozu oružja jeftine manipulacije

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je da je sve što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao o izvozu oružja u Jermeniju jeftin pokušaj manipulacije.

Tepić je u saopštenju rekla da je jedina istina da je još 2006. obustavljen izvoz oružja u Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju.

„Potom, 2011. ‘Zastava’ obaveštava da je sklopila sporazum o izgradnji fabrike oružja i izvozu tehnologije u Bakuu. S obzirom da se radilo o direktnom sporazumu sa fabrikom, Vlada je dovedena pred svršen čin i stoga je zatražila da povlačenje zaključka pokrene Ministarstvo odbrane“, navela je Tepić.

Ona je dodala da je to trajalo nekoliko meseci i da je pokrenuta procedura za ukidanje zabrane izvoza u Azerbejdžan da bi se u Baku izvezla samo oprema za fabriku, a ne oružje, „kako je Vučić pokušao da insinuira“.

Prema njenim rečima u Jermeniju se ništa nije izvozilo do režima SNS 2017, kada je dozvole za izvoz oružja u tu zemlju od Vlade Srbije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dobio Slobodan Tešić.

„Zaključak tehničke Vlade Mirka Cvetkovića posledica je paritetnog tretmana Azerbejdžana i Jermenije, iako, podvlačim nije bilo nikakvog izvoza oružja u Jermeniju sve do 2017, kada Vulin, Gašić, Stefanović daju saglasnost po nalogu Vučića, a nadležni ministar Ljajić omogućava čak 18 dozvola (od ukupno 19) za izvoz oružja u Jermeniju Vučićevom omiljenom trgovcu Slobodanu Tešiću“, kazala je potpredsednica SSP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.