U trendu

Marinković: Kurti hoće da potčini Srbe na severu Kosova

Miodrag Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA), izjavio je danas da je cilj kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Prištini potčini sve Srbe sa severa Kosova.

Komentarišući današnje polaganje zakletve gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića iz Samoopredeljenja i kačenje kosovske zastave na zgradi opštine, Marinković je agenciji Beta kazao da preuzimanje vlasti od strane manjine sprečava rad na stvaranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i ugrožava bezbednost većinske srpske zajednice.

„Kurti nastavlja da vodi jednostranu i tvrdoglavu politiku čiji je cilj da Prištini potčini sve Srbe sa severa Kosova. On nije spreman da implementira Briselski i Ohridski sporazum u delu koji se tiče formiranja ZSO. Preuzimanje vlasti u opštinama na severu Kosova od strane ogromne manjine, sprečava rad na stvaranju ZSO“, ocenio je on.

Na pitanje da li i koliko politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića doprinosi ostvarenju ciljeva Aljbina Kurtija, Marinković je rekao da su odluke Beograda o izlasku Srba iz kosovske policije i neizlasku na prethodne izbore bile pogrešne.

„Veći efekat bi se postigao da su Srbi izašli na izbore, a onda ponovo izašli iz institucija, jer bi time pokazali da su neophodan faktor za formiranje legitimne vlasti na severu. Sada je Kurtiju dozvoljeno da još više podriva situaciju i pokazuje mišiće na severu. Beograd je pogrešio i što se previše oslanjao na međunarodnu zajednicu, koja pokazuje veliku slabost prema Kurtijevoj politici“, ocenio je Marinković.

Dodao je da je izlazak Srba iz kosovske policije uslovio pojačano prisustvo specijalnih snaga na severu.

„Priština sada pravda prisustvo ratobornih specijalnih snaga na severu zbog izlaska Srba iz policije“, istakao je on.

Upitan kakve će posledice biti po građane severa Kosova nakon formiranja novih vlasti, Marinković je rekao da već postoje problemi zbog nedostatka bezbednosti.

„Mnogo ljudi traži zaštitu zbog raznih vrsta nasilja, ali nema kome da se obrati. Osim toga, nova opštinska vlast je već počela da donosi odluke koje ugrožavaju bezbednost Srba, kao što je zahtev da se otvori most preko Ibra i spoje južni i severni deo Mitrovice. Politika Aljbina Kurtija je prilično ugrozila bezbednost Srba na severu Kosova“, kazao je Marinković.

Na lokalnim izborima u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, održanim krajem aprila, izašlo je 1.567 građana od preko 45.000 koji su imali pravo glasa.

Na poziv vlasti u Beogradu, Srbi su te izbore bojkotovali, a u sve četiri opštine sa srpskom većinom pobedili su kandidati albanskih političkih partija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.