Mihajlović: Država se nedovoljno oštro postavila prema problemu nelegalne gradnje

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je danas da se država nedovoljno oštro postavila prema problemu nelegalne gradnje, da je za rešavanje tog problema potrebno mnogo više od rada jednog ministarstva i apelovala na gradjane da ne kupuju nelegalne objekte.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Mihajlović je rekla da će izmene Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o planiranju i izgradnji koje je Vlada usvojila na sednici 11. oktobra, doneti nove mogućnosti za efikasniju borbu protiv investitora koji grade bez dozvole.

Novina u zakonima je to što će za rušenje nelegalnih objekata, umesto dosadašnjeg pravosnažnog rešenja, biti dovoljno konačno, najčešće drugostepeno rešenje kojim se legalizacija objekta odbacuje ili odbija.

„U dosadašnjoj praksi uvideli smo da je jedna od glavnih zloupotreba postupka o ozakonjenju bila vodjenje maratonskih upravno sudskih postupka za ozakonjenje nelegalnih objekata, koji u Srbiji u proseku traju nekoliko godina. Očekujemo da će ova mera doneti mnogo više uklanjanja nelegalnih objekata nego do sada“, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla i da je izmenama predvidjena zabrana „prometovanja“, odnosno trgovine objekata koji nemaju konačno rešenje o legalizaciji.

„Ova odredba usmerena je pre svega protiv svih onih neodgovornih investitora koji žele kršenjem zakona i izbegavanjem plaćanja gradjevinskih i komunalnih opštinskih i gradskih taksi da se obogate. Zbog njih uvodimo ovu zabranu i neće moći da trguju nelegalnim objektima“, objasnila je Mihajlović.

Izmenama zakona opštinski i gradski gradjevinski inspektori dobiće mnogo veća prava, ali i veće obaveze koje treba da dovedu do toga da se stane na put gradnji nelegalnih objekata.

„Želim i da apelujem na gradjane da ne kupuju nelegalne objekte jer će imati problema sa takvim nekretninama, da opštinski organi nelegalne objekte ne priključuju na komunalnu infrastrukturu, da Poreska uprava ne dozvoli da se nelegalni objekti koriste za obavljanje bilo koje delatnosti“, rekla je Mihajlović.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike