Miloš Janković: Pravosudje je trebalo da reaguje na Vučićeve tvrdnje o prisluškivanju

Bivši zamenik zaštitnika gradjana, advokat Miloš Janković, izjavio je danas da je pravosudje trebalo da reaguje na izjavu predsednika Srbije da je godinu i po dana bio nezakonito prisluškivan, ali da je ta reakcija izostala jer „živimo u društvu u kome vlast razvija sindrom straha“.

Republičko javno tužilaštvo i Više javno tužilaštvo nisu odgovorili na zvanične zahteve agencije Beta da li je u tim tužilaštvima pokrenut istražni postupak zbog „nezakonitog prisluškivanja“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića koje je, kako je rekao, trajalo godinu i po dana.

Janković je istakao da je predsednik Vučić poručio da su odredjena lica s kojima je komunicirao nepotrebno bila na merama.

„To je veoma krupna optužba na račun pravosudja, pre svega na zakonitost i pravilnost rada nadležnog sudskog organa koji je odredio mere prisluškivanja“, ocenio je bivši zamenik zaštitnika gradjana.

Dodao je da je predsednik priznao da komunicira s ljudima prema kojima su preduzete mere prisluškivanja.

„Zar to nije dovoljan razlog našoj javnosti da se zapita gde smo i u kakvoj državi živimo“, kazao je advokat.

Janković je dodao da predsednik države nije bio direktno prisluškivan.

„Naredbom suda prisluškivani su ljudi za koje je postojala sumnja da su izvršili odredjeno krivično delo, a ispostavilo se da je u kontaktu s tim licima bio i predsednik Srbije. Postavlja se pitanje zašto predsednik nije upozoren da je u kontaktu s licima koja su izvršila krivično delo“, kazao je on.

Na pitanje da li bi javnost trebalo da bude obaveštena o svim detaljima zbog kojih je predsednik „upao u mere“, Janković je kazao da sve što je izrečeno i kako je izrečeno deluje kao spinovanje.

„Prilično je opasno u jednom društvu gde postoji višedecenijska trauma prisluškivanja, javno isticanje da je i predsednik države prisluškivan. Takve izjave samo dolivaju ulje na vatru u smislu stvaranja nepoverenja u institucije, pogotovo kada nadležne službe za to nisu znale, jer da su znale predsednik ne bi bio prisluškivan godinu i po dana“, ocenio je Janković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.