U trendu

Ministarka uprave: Srbija odlučna da nastavi put reformi i evropskih integacija

Srbija je spremna i odlučna da nastavi dalje na putu reformi i evropskih integracija, što dokazuje upravljanje javnim finansijama i primena ugovora o reformi javne uprave (RJU), rekla je danas Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, i predsednica Saveta za RJU.

Ministarstvo je saopštilo da je ona na današnjem „Šestom sastanku Visokog dijaloga Srbije i EU o politikama u okviru reforme javne uprave“ podsetila da je cilj sastanka „efikasnije komuniciranje napretka, rezultata i ciljeva u ostvarenju reformi, ali i kontinuirana diskusija po pitanju najvažnijih tema u oblasti reforme javne uprave i reforme javnih finansija“.

„Politika RJU je još od 2014. godine u kontinuitetu u fokusu rada Vlade Srbije, a u aprilu ove godine usvojili smo i novu Strategiju RJU za period do 2030. godine“, rekla je Obradović.

Dodala je da je cilj strategije „Uprava po meri svih nas“ da „fokus procesa reformi pomeri od uprave kao regulatora, ka upravi kao servisu koji je orijentisan ka gradjanima i drugim krajnjim korisnicima“.

Imajući u vidu da je dijalog poslednji put u ovom formatu održan pre više od dve godine, kao i pandemiju Kovid 19 virusa i njene posledice po Srbiju, kako je rekla, izmenjeni su i uspešno primenjeni i Strategija RJU, kao i Sektorski reformski ugovor, a „direktnom podrškom budžetu Srbije i projektima komplementarne podrške dat je izuzetan doprinos izgradnji uprave po meri svih gradjana po ugledu na najmodernije evropske standarde i prakse“.

U dijalogu su učestvovali predstavnici v.d.pomoćnika ministra za evropske integracije Miroslav Gačević, pomoćnica ministra finansija Verica Ignjatović, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar i drugi predstavnici Evropske komisije koji su se uključili onlajn.

Teme o kojima se razgovaralo odnosile su se na „najznačajnije aspekte RJU, pre svega na primenu novog strateškog okvira za period 2021-2030 godine“.

Razgovaralo se i o primeni zakonodavstva koje reguliše status državnih službenika na položaju, upravljačku odgovornost, uspostavljanje analitičkih jedinica, planiranje i koordinaciju javnih politika, informacioni sistem za upravljanje ljudskim resursima, sprovodjenje Zakona o opštem upravnom postupku, kao i teme koje se odnose na reformu javnih finansija, kao što su kapitalne investicije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.