U trendu

Ministri EU: Nastaviti dijalog Beograd-Priština, oštre zamerke Hrvatske Srbiji

Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) su danas u Briselu izrazili zabrinutost zbog činjenice da sada više nema dijaloga Beograd-Priština i založili se da se stvore uslovi da se dijalog nastavi, izjavila je u pauzi zasedanja ministarka inostranih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić.

Marija Pejčinović Burić je takodje saopštila da je na sastanku s ministrima EU naglasila ono što Hrvatska smatra veoma važnim, a to je „nespremnost Srbije da se suoči s pitanjima iz prošlosti“ .

Hrvatska ministarka je navela da je na zasedanju šefova diplomatija EU temeljno razmotren razvoj vezan za dijalog Beograd-Priština. Ona je rekla da je „naglašena zabrinutost zbog činjenice da tog dijaloga sada nema“ i da su „svi ministri za to da se stvore okolnosti i uslovi da se taj dijalog nastavi“.

Ministri misle da je to „izuzetno važno za bezbednost i rešavanje otvorenih pitanja u jugoistočnoj Evropi“,  istakla je šefica hrvatske diplomatije.

Marija Pejčinović Burić je rekla da je ministrima EU prenela stav Zagreba da „nespremnost Srbije da se suoči s pitanjima iz prošlosti otvara pitanje rešavanja svih drugih pitanja koja su ili posledica raspada bivše države, kao što je pitanje granice, ili  koja proističu iz domovinskog rata, odnosno agresije na Hrvatsku, a to su pitanja nestalih, ratnih zločina itd“.

„Mi smo izrazili veliku zabrinutost da ti procesi ne mogu ići kako bi trebalo i onoliko brzo koliko bi trebalo, ako srbijanska strana ne bude u pravom smislu suočena sa svojom prošlošću, svojom ulogom u prošlosti i odricanjem, naravno, od ideologije od ’90-ih godina“, rekla je hrvatska ministarka.

Po njenim rečima, šefovi diplomatija EU su raspravljali i o stanju u Bosni i Hercegovini i predočili da u toj zemlji što pre treba da se formiraju vlasti na svim nivoima, da dodje do izmene izbornog zakona i da se pospeše reforme.

Ministri su takodje postakli „sve strane u Makedoniji“ da se konačno usvoji sporazum Skoplje-Atina o imenu i time otvori put Makedoniji da krene ka članstvu u EU i NATO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.