U trendu

Miščević sa zvaničnikom Evropske komisije o ubrzanju procesa pristupanja Srbije EU

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević razgovarala je danas u Beogradu sa zvaničnikom Evropske komisije Gertom Janom Kopmanom o načinima unapređenja i ubrzanja procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji, posebno u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava.

Kopmana, generalnog direktora Generalnog direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju, Miščević je informisala o reformskim prioritetima posebno važnim za pregovarački proces, a naročito o sprovođenju ustavnih amandmana i sprovođenju medijske strategije, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Govoreći o medijskom ambijentu i reformama, Kopman je rekao da novo zakonodavstvo, koje je trenutno u fazi završne izrade, treba da odražava slovo i duh usvojene medijske strategije i akcionog plana i da ambijent za ostvarivanje slobode izražavanja bez ometanja treba dodatno ojačati u praksi, navedeno je u saopštenju.

Kopman je govorio i o potrebi da se zajednički unaprede procedure programiranja IPA 3, Instrumenta za pretpristupnu pomoć 2021-2027, kako bi taj proces bio delotvorniji i efikasniji, ali i dodatno prilagođen potrebama država korisnica u procesu pristupanja EU, piše u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je važno da mehanizam praćenja sprovođenja reformi u svim pregovaračkim poglavljima bude takav da omogući da rezultati budu vidljiviji i da omoguće brži napredak u pregovorima, pod uslovom kontinuiranog napretka u reformama, navodi se.

Bilo je reči i o jačanju administrativnih kapaciteta kako bi se efikasnije sprovodile reforme iz pregovaračkog procesa, a posebno u delu javne uprave, angažovane u planiranju, programiranju i sprovođenju finansijske pomoći EU.

Kada je reč o usklađivanju Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, Miščević je rekla da je procenat usklađenosti trenutno 55 odsto, ali da je to „mnogo više od samog procenta, imajući u vidu podršku Srbije teritorijalnom integritetu Ukrajine i pružanje humanitarne pomoći toj državi, kao i usklađivanje sa viznim režimom EU i saradnju sa Fronteksom i državama članicama u sprečavanju ilegalnih migracija i borbi protiv trgovine ljudima“, dodaje se.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.