U trendu

Mišel uoči posete Beogradu: Progresivna integracija za efikasniji proces proširenja EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas, uoči posete Beogradu, da proces proširenja EU na Zapadni Balkan treba da bude efikasniji i dinamičniji i da stvori novi zamah koji će podstaći reforme.
Na sednici Evropskog ekonomsko-socijalnog odbora, savetodavnog tela EU, Mišel je rekao da bi „rešenje moglo da leži u progresivnoj i postepenoj integraciji, već tokom procesa pristupanja“.

„Na primer, kada neka zemlja ispuni neophodne standarde u datom sektoru, mogla bi aktivno da učestvuje i da ima savetodavni glas u radu Saveta ministara, zavisno od agende. Zemlja bi se takođe postepeno integrisala u akcije EU, kako se bude potvrđivala njena usaglašenost sa pravnim tekovinama Unije. Primera radi, u određenim oblastima unutrašnjeg tržišta, roming zoni EU ili zajedničkom energetskom tržištu“, kazao je Mišel.

Naveo je da bi zemlja kandidat za članstvo, kada dostigne određena merila, „takođe imala koristi od pristupanja evropskim programima i fondovima EU koji nude konkretne koristi njenim građanima“, prenela je EU info mreža.

Mišel je rekao i da bi „mehanizmi reverzibilnosti takođe trebalo da budu integrisani“ u proces pristupanja, tako da zemlji kandidatu „određene beneficije integracije budu povučene ako ona nazaduje u pogledu vladavine prava“.

Predsednik Evropskog saveta sutra dolazi u Beograd, gde će posetiti Naučno-tehnološki park sa predsednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić.

Mišel će u Naučno-tehnološkom parku prisustvovati potpisivanju zajedničkog projekta za podršku istraživanju, inovacijama i preduzetništvu u Srbiji. Projekat finansiraju EU, koja će Srbiji donirati 41,5 miliona evra, i Svetska banka, koja će Beogradu pozajmiti 43 miliona evra.

Mišel će se potom sastati sa Vučićem.

Iz Beograda Mišel putuje u Bosnu i Hercegovinu, a zatim u Albaniju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar