U trendu

Mladi u Subotici: Nastavljamo s protestima, istrajaćemo

Grupa mladih okupila se večeras 13. put na protestu „Protiv diktature“ u centru Subotice i pozvala sugradjane da im se priključe, uz poruku da nastavljaju sa protestima i da će istrajati.

Jedna od govornica rekla je da je ovih dana u Beogradu najavljena radikalizacija protesta i da je to logičan sled dešavanja, da bi se u Subotici i drugim manjim sredinama videli efekti takvog vida protesta.

„Glavno pitanje je bilo šta će se postići protestima. Ako se blokiraju putevi, mostovi, nešto će iz toga da proizadje“, kazala je ona.

Ona je rekla da ljude ne žele da vuku za rukav da izadju na proteste, da motivacija treba da se probudi u čoveku i dodala da gradjane mogu da motivišu svojim primerom i svojom istrajnošću.

„Treba da imamo kvalitetan program, ali ne sa ciljem da neophodno prikupimo i druge ljude. Oni koji iskreno žele da budu ovde, neka dodju. Mi ćemo se truditi zbog nas, jer je to način na koji možemo da iskažemo svoje mišljenje, stavove, kroz govore, muziku. Nadam se da će ova grupa ljudi koja je ovde i dalje ostati i istrajati“, kazala je ona.

Dodala je da spontani protesti ne treba da imaju vodju ili lidera jer se svi zajedno okupljaju sa istim ciljem i da tako treba i da ostane.

Jedna od organizatorki protesta rekla je da su pozivi na protest objavljeni i u pojedinim subotičkim studentskim Fejsbuk grupama, ali da su one potom obrisane.

„Osim u medijima, cenzura postoji i od moderatora studentskih Fejsbuk grupa koji brišu poruke. Studenti koji su ovde, mahom nisu iz Subotice, i oni se bore zajedno sa svojim roditeljima da prežive i u njima vlada taj strah“, kazala je ona.

Jedan od govornika smatra da u Subotici za sada nema potrebe za radikalizacijom protesta i kočenja funkcionisanja grada.

„Radikalizacijom bi privukli gnev ljudi, a to ne želimo. Želimo da gradjani shvate da mi ovo radimo zbog svih nas, a ne da postanemo grupa ‘huligana’ koja blokira grad“, rekao je on.

On je kazao da, ukoliko bi na protestu bilo više hiljada gradjana, to bi možda imalo smisla i dodao da se samom šetnjom blokira saobraćaj u odredjenim delovima grada kroz koji prolaze.

„Priključite se, ima nas svakako i idemo dalje“, poručio je.

Demonstranti su imali transparente na kojima je pisalo „Narod koji izabere korumpirane, prevarante, lopove i izdajnike nije žrtva, nego saučesnik“, „Ne dozvolite drugima da vam ruše snove! Nisu ih oni ni gradili“, „DANAS je sutra“, „Ne ide nam se odavde“.

Za sutra je najavljeno novo okupljanje ispred zgrade Narodnog pozorišta u 19.00 časova.

Protesti su održani i u drugim gradovima Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.