U trendu

Mogerini: Moguć dogovor o normalizaciji odnosa, uprkos trenutnim poteškoćama

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da je i dalje uverena da, bez obzira na postojeće teškoće, dijalog Beograda i Prištine može biti nastavljen i da dve strane mogu postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, ali da je odluka o tome na Beogradu i Prištine, a ne na Briselu.

Na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova EU, Mogerini je ponovila da odluka kosovskih vlasti o taksama na robu iz Srbije i BiH ugoržava dijalog i pozvala Prištinu da povuče tu odluku, jer dijalog treba da se vodi u atmosferi poverenja i poštovanja.

Mogerini je rekla da EU i dalje pruža punu podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine kako bi došlo do pozitivnog ishoda – pravno obavezujućeg sporazuma koji bi rešio sva pitanja u vezi s potpunom normalizacijom odnosa.

Visoka predstavnica je rekla da dijalog ne pripada ni EU, ni zemljama članicama, već dvema stranama, Beogradu i Prištini.

„Za EU je relevantno i u tome smo jasni od samog početka da bismo pozdravili ishod koji na obuhvatan način rešava sva pitanja u vezi s normalizacijom na pravno obavezujući način i uz poštovanje principa medjunarodnog prava i pravila EU. I dozvolite mi da to posebno kažem, to bi značilo da nema etničkih podela unutar zemalja i izmedju zemalja“, rekla je Mogerini na pitanje da li je za EU prihvatljiva ideja o korekciji granica.

Ona je dodala da „bez obzira na prilagodjavanja o kojem bi dve strane mogle razgovarati u budućnosti, to nikada neće… završiti u etnički čistim zemljama“.

Mogerini je dodala da svako eventualno rešenje mora da bude prihvatljivo za obe strane i da je na Beogradu i Prištini da se o tome dogovore a na Briselu da to olakša i proveri da li je u skladu s medjunarodnim pravom i pravilima EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.