U trendu

Mondoloni najavio niz dogadjaja u Srbiji povodom stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni izjavio je danas da njegova zemlja ima veliko poštovanje za ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu i najavio niz manifestacija kojima će biti obeležena stogodišnjica okončanja tog svetskog sukoba.

„Francuska izražava ogromno poštovanje za ulogu Srbije u Prvom sveskom ratu, znamo koliko je izuzetne hrabrosti pokazao srpski narod. Srbija je tada zauzimala posebno mesto u srcima Francuza“, rekao je Mondoloni na konferenciji za medije u rezidenciji Ambasade Francuske u Beogradu.

On je naveo da Francuska pridaje veliki značaj obeležavanju „na dostojan način“ stogodišnjice kraja Prvog svestkog rata.

Mondoloni je kazao da je „srećan“ što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić medju 80 šefova država koje je francuski predsednik Emanuel Makron pozvao na ceremoniju obeležavanja te godišnjice u Parizu, 11. novembra.

„Francuska je uz Srbiju bila od 1914. godine, od samog početka rata, kroz isporuke opreme i ekspertskih timova, a naša saradnja se nastavlja i danas, kada zajedno radimo na odbrani slobode i stabilnosti“, dodao je francuski ambasador.

On je najavio brojne dogadjaje kojima će širom Srbije biti obeležena stogodišnjica završetka svetskog sukoba, navodeći da će 1. novembra u Ambasadi Francuske biti „veliki prijem“ povodom Dana oslobodjenja Beograda u Prvom svetskom ratu, a da će na Dan primirja 11. novembra biti organizovana ceremonija na Francuskom vojnom groblju.

Deo obeležavanja stogodišnjice biće i otkrivanje obnovljenog Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, kao i putujuća izložba „Naša istorija, naša sećanja“ koja će tokom jeseni obići srpske gradove na putu kojim se napredovalo posle proboja Solunskog fronta – Vranje, Leskovac, Niš, Pirot, Knjaževac, Zaječar, Negotin, Kladovo i Beograd.

U rezidenciji Ambasade Francuske u utorak, 11. septembra, biće održana promocija knjige – memoara francuskog maršala Franše D’Eperea, kojoj će prisustvovati i njegovi potomci. Dan kasnije, 12. septembra, biće položen venac na spomenik D’Epereu u Beogradu, naveo je Mondoloni.

On je dodao da će medju manifestacijama biti i Karavan francuskog filma, u okviru kojeg će biti prikazani filmovi posvećeni periodu od 1914. do 1918. godine.

Biće održana i dva naučna skupa – „Kraj Velikog rata na Balkanu“ koji će u organizaciji Balkanološkog instituta biti održan kroz okrugle stolove u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 12. dp 15. septembra, i skup Vojne akademije „Komparativna analiza operacija na Solunskom frontu“.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djordjević rekao je da je Francuska „uvek bila na strani“ Srbije, ne samo u Prvom svetskom ratu, ocenivši da je tada „stala rame uz rame sa Srbijom“.

„Od 2012. godine se ozbiljno bavimo tekovinama i našom prošlošću koje nemamo razloga da se stidimo. Nemamo pravo da zaboravimo te trenutke“, kazao je Djordjević.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda Olivera Vučković navela je, govoreći o obnovi Spomenika zahvalosti Francuskoj u Beogradu, da su svi rokovi ispoštovani i da su radovi uspešno završeni.

Ona je rekla da je spomenik, star 88 godina, bio u veoma lošem stanju, da su bareljefi bili „oštećeni do neprepoznatljivosti“ i dodala da su sada ponovo isklesani u italijanskom kamenu, na osnovu originalnih pozitiva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.