Moskovski Karnegi: Uticaj Rusije na Balkanu slabi posle sporazuma Srbije i Kosova

Budući sporazum Srbije i Kosova staviće Rusiju u veoma težak položaj na Balkanu jer će u suštini postati nepotrebna, ocenjuje ruski ogranak organizacije Karnegi.

„Glavni partner Rusije u regionu je Srbija, a glavni adut u odnosima s njom je pravo veta na ulazak Kosova u UN. Kada sporazum bude potpisan, sve će ispariti samo po sebi, i neće imati čime da se zameni“, ocenjuje autor teksta Maksim Samorukov.

U tekstu se navodi da je „sadašnje oduševljenje (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića povodom ruske podrške pre svega povezano s njegovim strahom da Kremlj može da minira sporazum s Kosovom“ i dodaje da će Vučićeve izjave „biti sa manje oduševljenja čim ta opasnost nestane“.

Vučić, omiljeni saveznik Moskve, oborio je sve dosadašnje rekorde na parlamentarnim izborima u nedelju i dobio kontrolu nad gotovo svim poslaničkim mestima.

„Parlament, u kojem poslanici glasaju jednoglasno, a sve partije ulaze u vladajuću koaliciju, najviše odgovara za rešavanje kosovskog pitanja, glavnog problema srpske spoljnje politike. A s tim rešenjem, kakvo god da bude, otići će u prošlost i posebni odnosi sa Rusijom“, ocenjuje Karnegi.

U tekstu se navodi da su srpske vlasti podigle stepen ljubavi prema Rusiji „na nevidjenu visinu, kao da žele da ublaže tugu zbog rastanka“.

Autor podseća da su ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, Ivica Dačić i Sergej Lavrov, napisali zajednički tekst o Kosovu i pita se da li može postojati veća podudarnost pogleda nego kada se šefovi diplomatija potpisuju ispod jednog teksta.

Karnegi podseća da se Lavrov prošle nedelje u Beogradu susreo i s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom, a da je Vučić nekoliko dana pre izbora „za svaki slučaj“ najavio posetu Moskvi. Vučić se u utorak u Moskvi sastao s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a juče je prisustvovao vojnoj paradi povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

„Bliskost Rusije i Srbije nepovratno će biti smanjena posle parade“, dodaje se u tekstu.

Karnegi navodi da sada sve zavisi od Vučića, jer on namerava da upravlja Srbijom još mnogo godina, i dodaje da postoje ozbiljne osnove da će srpski lider potpisati sporazum s Kosovom narednih meseci, dok je to pitanje aktuelno za predsednika SAD Donalda Trampa.

U tekstu se ocenjuje da će Vučić, što više bude odlagao potpisivanje, biti bliži narednim predsedničkim izborima, i ukazuje da sada može da naloži poslanicima da glasaju sa sporazum.

„Vučić očigledno ima osećaj istorijske misije, da upravo on treba da bude čovek koji će izvući Srbiju iz kosovske močvare. Tim pre što se ta misija odlično slaže sa drugim važnim zadatkom, očuvanjem lične vlasti“, ocenjuje se u tekstu.

Autor smatra da „srednjoazijski rezultati“ izbora u Srbiji pokazuju da stanje demokratije u Srbiji nije dobro i da je glavni cilj bio da Vučić dobije parlament koji bi odobrio sporazum sa Kosovom, na bilo koji način.

Potpisivanje sporazuma trebalo bi da umanji korist od Vučića u očima Zapada, ali ne potpuno, jer njegova realizacija može da se otegne na mnogo godina, ocenjuje Karnegi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.